h

Arabische lente daalt neer in Rotterdam

11 mei 2011

Arabische lente daalt neer in Rotterdam

De Arabische lente daalt neer op het Jasmijnplein in Rotterdam, een brandpunt van Syrisch nieuws en cultuur. De expositieruimte Noorderlicht aan de Schiekade 34 in Rotterdam is komende weken omgedoopt tot het Jasmijnplein. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal het Jasmijnplein officieel openen op zaterdag 14 mei om 14.30 uur.

Syrische kunstenaars tonen er hun werk en het allerlaatste nieuws vanuit Syrië, dat binnenkomt via de social-media netwerken, is altijd beschikbaar. De opening zal begeleid worden door Syrische muziek en Syrische hapjes. De kunstenaars zullen hun project toelichten.

Na de opening door burgemeester Aboutaleb op 14 mei worden er de komende drie weken op het Jasmijnplein bijeenkomsten georganiseerd over de Arabische lente in Syrië en andere Arabische landen. Elke vrijdagmiddag is het inloop en elke vrijdagavond zal er een speciale activiteit zijn.

De afgelopen twee maanden demonstreren Syrische burgers voor meer vrijheid, en na al het regeringsgeweld –het dodental loopt dagelijks op, en de arrestatiegolven worden alsmaar heviger- zijn de demonstranten vastberadener dan ooit en zullen niet stoppen tot de regering aftreedt.

Pleinen

Pleinen spelen in de Arabische lente een belangrijke rol. Het zijn de centrale ontmoetingsplaatsen waar men demonstreert en nieuws deelt. Kunstenaars zijn op die pleinen nadrukkelijk aanwezig en tonen met hun werk de woede, de frustraties en de hoop.

Jasmijnplein kunstwerk
Kunstwerk van kunstenaar Rodi Khalil op het Jasmijnplein

De uit Syrie afkomstige Rotterdamse kunstenaar Rosh Abdelfatah nam het initiatief om ook in Nederland zo’n plein te beginnen. In Cairo noemde de bevolking het grote plein Tahrirplein (plein van de vrijheid). Het Syrische ‘plein’ in Nederland wordt het Jasmijnplein, omdat de Syriërs hun revolutie zelf tot Jasmijnrevolutie hebben gedoopt. Samen met een aantal Syrische kunstenaars zullen zij in deze openbare ruimte geïnspireerde kunstwerken over de Syrische revolutie tonen gedurende drie weken. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Kito Sino (Belgie), Ali Faerzat (Frankrijk), Rodi Khalil (Duitsland) en Zouber Yusef (Duitsland).

Actueel nieuws

Ook zijn de laatste actuele ontwikkelingen in Syrië te volgen op het Jasmijnplein. Er is altijd iemand aanwezig die via telefoon en mails (filmpjes) het laatste nieuws binnenkrijgt en voorziet van Nederlandse of Engelse informatie.

Het Jasmijnplein, de Syrische Revolutie in Rotterdam, is een initiatief van Rosh Abdelfatah, en wordt ondersteund door de SP Rotterdam, de PvdA Rotterdam en Groenlinks Rotterdam.

U bent hier