h

SP start groot onderzoek onderhoud huurwoningen in Rotterdam

8 april 2011

SP start groot onderzoek onderhoud huurwoningen in Rotterdam

De SP start met een groot onderzoek naar het onderhoud van huurwoningen in Rotterdam. Het onderzoek bestaat onder andere uit een huis aan huis enquete onder tweeduizend huurders in de stad. De komende maanden gaan vrijwilligers op pad om huurders te bevragen naar hun mening over de mate van onderhoud door de huiseigenaar. De tweeduizend woningen zijn geselecteerd op een diverse mix van corporatie woningen, particuliere woningen, oudbouw en nieuw, gestapeld, flats, portiekwoningen en eengezinswoningen. In september zullen de resultaten met conclusies en aanbevelingen worden gepresenteerd in een huurders conferentie, waarvoor ook de corporaties en de wethouders uitgenodigd zijn.

Onderzoek huurwoningenDe SP heeft besloten tot dit onderzoek omdat in de afgelopen jaren steeds meer berichten van huurders binnenkwamen die melden dat er sprake is van achterstallig onderhoud van hun woning of van een gebrekkige dienstverlening van de kant van de verhuurder.

Op de tweede plaats is de financiƫle situatie van veel woningcorporaties verslechterd en dreigt verder te verslechteren als gevolg van de economische crisis, de slechte woningmarkt en maatregelen van de Europese Unie en het nieuwe kabinet. SP fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Dat mag niet afgewenteld worden op de huurders en op het onderhoud".

De stand van het onderhoud van huurwoningen lijkt verder verslechterd doordat in Rotterdam een flink aantal herstructureringsprojecten uit- of afgesteld zijn. Vaste en tijdelijke huurders krijgen in die gevallen te maken met een jarenlange situatie van onzekerheid en meestal geen of nauwelijks onderhoud.

Leo de Kleijn: "We willen de stand van het onderhoud van huurwoningen op de Rotterdamse politieke agenda zetten. Huurders hebben wat ons betreft in alle gevallen recht op een goed onderhouden woning. Daar betalen zij tenslotte elke maand huur voor."

Ten behoeve van het onderzoek is een speciale website ingericht, waar huurders de enquete ook online kunnen invullen op www.rotterdam.sp.nl/onderhoud.

Website onderzoek huurwoningen: www.rotterdam.sp.nl/onderhoud.

U bent hier