h

Gat van 62 miljoen

18 april 2011

Gat van 62 miljoen

PvdA-wethouders Jantine Kriens en Dominic Schrijer hebben heel wat uit te leggen over het tekort van 62,5 miljoen euro waar Rotterdam dit jaar mee maken krijgt. SP fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Het aantal mensen in de bijstand is zwaar onderschat en het sociale gehalte van dit kabinet overschat. We hebben het college daarvoor gewaarschuwd. Maar vooral Schrijer was enkel bezig met wensdromen over zijn reintegratie plannen."

De SP is het eens met het college dat het miljoenen tekort voor een flink deel op het conto van het kabinet te schrijven is. De Kleijn: "Wat we nu meemaken is nog maar het begin van de gevolgen van de desastreuze plannen van het kabinet om vooral de uitkeringen en de laagstbetaalden aan te pakken. Het VVD-CDA-PVV kabinet gooit het eigen begrotingstekort simpelweg over de schutting bij de gemeentes."

Aan de andere kant wisten Schrijer en Kriens al voor de vaststelling van de begroting dat er een tekort van op zijn minst 45 miljoen op de sociale zekerheid aan zat te komen. Het is volgens de SP onverantwoord dat het college daar geen rekening mee gehouden heeft. In oktober hadden er wellicht nog goed doordachte maatregelen genomen kunnen worden. Nu moet er met stoom en kokend water een fors gat gedicht worden.

Wie vervolgens de rekening moet betalen is ongewis. De Kleijn: "Ik ga er vanuit dat het college niet verder bezuinigt op de uitkeringen en het armoede beleid. Schrijer en Kriens hebben ons de belofte gedaan dat de meest kwetsbare Rotterdammers niet door de bodem zullen zakken. Daar gaan we hen aan houden. Het kan niet zo zijn dat arme Rotterdammers de dupe worden van knullig begroten door dit college."

Leo de Kleijn legt op radio 1 haarfijn uit wat er precies aan de hand is.

U bent hier