h

Binnen 3 jaar meer dan 1000 banen weg bij Roteb.

12 april 2011

Binnen 3 jaar meer dan 1000 banen weg bij Roteb.

Kwetsbare Rotterdammers zitten dadelijk weer op de bank

Het tijdelijke contract van 200 mensen in de sociale werkvoorziening wordt per 1 juni 2011 door de Roteb, hun werkgever, niet verlengd, dat werd vorige week bekend. Hun tijdelijke baan kan niet behouden blijven om twee redenen: er komt minder geld uit den Haag voor de Sociale Werkvoorziening en ook ons Participatiebudget, waaruit we re-integratie naar werk betalen, wordt de komende jaren drastisch lager, zelfs gehalveerd. Er waren al een tijdje tekorten bij de uitvoering van de Sociale Werkvoorziening (SW) maar die werden altijd bijgeplust met geld uit het Participatiebudget. Dat kan dus nu niet meer.

ID en WIW banen
Helaas dreigt het niet bij deze 200 mensen te blijven. De banen van vele ID’ers en WIW´ers die overal in de stad nuttig en goed werk doen staan op de tocht. Het gevaar is dat ook honderden ID banen bij de Roteb moeten verdwijnen. Het gaat dan om mensen die bij het voormalige OMIJ werkten maar ook om mensen bij de reinigingsteams. ID en WIW banen slokken verhoudingsgewijs erg veel geld van ons Participatiebudget op. Daar wordt al door het kabinet op bezuinigd en dat betekent dat we dadelijk véél minder te besteden hebben aan re-integratie naar werk. De Roteb zal volgens ons door de gemeentelijke opdracht tot bezuinigen niet anders kunnen dan mensen ontslaan. Als er geen oplossing komt is er dus het zwarte scenario dat honderden ID’ers bij de Roteb dadelijk ontslagen worden.

Roteb 1100 ontslagen

1200 Wsw’ers
Het kabinet denkt dat het mogelijk is om veel meer mensen met een indicatie voor Wajong of Wsw aan het werk te zetten in het reguliere bedrijfsleven. En om daar op vooruit te lopen korten ze de gemeenten alvast op hun budget voor de uitvoering van de SW. Als we deze bezuinigingen niet terug draaien gaat dit er voor zorgen dat in 2014 waarschijnlijk 1200 mensen minder kunnen werken in de SW. Dat is bijna de helft van de huidige SW populatie, die uit ongeveer 3000 mensen bestaat!

Oplossingen
Buiten kijf staat voor de SP dat deze ID/WIW’ers en de Rotterdammers in de SW gewoon aan de slag moeten blijven. Al deze mensen doen nuttig werk en wat ons betreft is het de dure plicht van de gemeente om hen aan het werk te houden. Wat ons betreft is het absoluut geen optie om dit maar te laten gebeuren. We moeten alles doen wat mogelijk is om deze banen te behouden.

De Tweede Kamerfractie van de SP stelt deze kwestie donderdag aan de kaart in den Haag. De Rotterdamse SP fractie zal morgen in de commissievergadering van MVSP een stevig debat eisen over deze zaak. Ook hebben we dan al een paar mogelijke oplossingen.

Wat betreft de ID’ers moeten we op zoek naar geld binnen Sozawe of zelfs andere beleidsvelden om deze banen te behouden.

Wat betreft de banen in de SW: al jaren dringt de SP, zowel landelijk als lokaal, er op aan dat we veel meer eisen stellen aan Rotterdamse bedrijven, als het gaat om het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap. Eerder al stelden we voor om bij aanbestedingen van allerlei klussen en projecten te eisen dat een bepaald percentage Rotterdammers met een WSW indicatie aan de slag kan. Die percentages kunnen wisselen natuurlijk. Als het gaat om klussen als groenvoorziening kan het vanzelfsprekend hoger liggen dan bij hoogwaardige bouwwerkzaamheden.
Een tweede mogelijkheid is heel simpel: als gemeente zelf veel meer inbesteden dan aanbesteden. Dan hebben we zelf in de hand hoeveel mensen met een arbeidshandicap geplaatst kunnen worden. We geven dan gelijk het goede voorbeeld aan Rotterdamse bedrijven.

Een laatste maatregel is: veel meer werken met het detacheren van groepen SW’ers dan met Begeleid werken. Detacheren in groepsverband is veel prettiger en veiliger voor de SW’er dan in je eentje in een bedrijf gaan werken met begeleiding. Het financiële voordeel is duidelijk; de kosten van begeleiding zullen bij groepsdetachering veel lager liggen dan bij Begeleid Werken. Ook de bereidwilligheid van bedrijven ligt voor detacheren veel hoger, ze hebben de mensen immers niet zelf in dienst en lopen dus veel minder risico.

U bent hier