h

Onderhoudsenquête huurwoningen: doe mee!

17 maart 2011

Onderhoudsenquête huurwoningen: doe mee!

De SP in Rotterdam gaat het komende voorjaar een grootschalig onderzoek doen naar de stand van het onderhoud van huurwoningen in de stad. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek is een huis-aan-huis enquête. We zullen enkele duizenden huurders van verschillende soorten huurwoningen bevragen over de stand van het onderhoud van hun woning, de dienstverlening van de verhuurder en mogelijke klachten en suggesties voor verbetering.

De reden voor dit huurdersonderzoek is drieledig. Allereerst kregen wij in het afgelopen jaar een toenemend aantal berichten van huurders die ons melden dat er sprake is van achterstallig onderhoud van hun woning of van een gebrekkige dienstverlening van de kant van de verhuurder.

huur_logoOp de tweede plaats stellen wij vast dat de financiële situatie van veel woningcorporaties verslechterd is en verder dreigt te verslechteren als gevolg van de economische crisis, de slechte woningmarkt en maatregelen van de Europese Unie en het nieuwe kabinet. In Rotterdam zijn een heel aantal herstructureringsprojecten uit- of afgesteld. Vaste en tijdelijke huurders krijgen in die gevallen te maken met een jarenlange situatie van onzekerheid en meestal geen of nauwelijks onderhoud.

Tot slot is het de bedoeling om de stand van het onderhoud van huurwoningen op de politieke agenda te zetten. Wij vinden dat huurders in alle gevallen recht hebben op een goed onderhouden woning. Daar betalen zij tenslotte elke maand huur voor. De resultaten van het onderzoek gaan we vastleggen in een rapport met conclusies en aanbevelingen die we in een conferentie voor de zomervakantie zullen aanbieden aan de wethouder en aan de woningbouwcorporaties.

Meehelpen met de enquête of met het uitwerken van het onderzoek? Mail dan naar fractie@rotterdam.sp.nl

U bent hier