h

Stop met etnische registratie

22 februari 2011

Stop met etnische registratie

De SP fractie in Rotterdam-Charlois roept het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Charlois op om niet in beroep te gaan tegen het dwangsombesluit van de Commissie Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Op 27 januari 2011 oordeelde het CBP dat de etnische registratie, zoals toegepast door Charlois bij de DOSA sinds 2002, niet in overeenstemming is met de wet en dus met onmiddellijke ingang en met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt moest worden.

De SP is blij met dit besluit. Het is niet voor niks dat er een verbod rust op etnische registratie en dat er een CBP bestaat die op naleving van de grondwet en andere wetten op dit terrein moet toezien. "De geschiedenis leert ons dat er extreem voorzichtig moet worden omgegaan met etnische registratie." Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag van het verbod tot etnische registratie worden afgeweken; bijvoorbeeld omdat adequate hulpverlening aan groepen of personen anders niet goed zou kunnen worden verleend.

Meer dan een jaar is het CBP hierover inmiddels in discussie geweest met de deelgemeente Charlois en zij is tot de conclusie gekomen dat Charlois niet aannemelijk heeft kunnen maken dat etnische registratie, van alle jongeren die bij DOSA worden aangemeld, noodzakelijk is voor een adequate hulpverlening. Op last van het CBP is Charlois daar dus nu mee gestopt en dat is een goede zaak.

Slecht is dat het college van B&W van de stad Rotterdam dinsdag 15 februari Charlois de facto heeft overruled en eenzijdig heeft besloten in beroep te gaan tegen het besluit van het CBP en Charlois heeft gedwongen daaraan mee te werken.

Etnische registratie door DOSA sinds 2002, en het persisteren daarin na een eerste waarschuwing van het CBP in 2009 , versterkt het politieke imago van Charlois als een deelgemeente met vooral repressief beleid dat je eerder bij Leefbaar Rotterdam en de PVV dan bij een bestuur onder leiding van de PvdA zou verwachten. Het is de SP helaas (nog) niet gelukt dit imago bij te stellen.

De SP heeft geen twijfel aan de goede bedoelingen van betrokken ambtenaren maar met de beste bedoelingen wordt soms het meest destructieve beleid gevoerd. Hulpverlening aan jongeren vereist ten alle tijden maatwerk op basis van een grondige intake en analyse van de problemen. Natuurlijk kunnen sociaal-economische en sociaal-culturele verschillen een rol spelen bij de oorzaak van die problemen en daar moet in de hulpverlening rekening mee worden gehouden. Maar etnische registratie van alle jongeren is daarbij geen voorwaarde.

Kortom, de SP-fractie in Rotterdam-Charlois roept het DB van de deelgemeente Charlois op om niet in te gaan op het advies van B&W van Rotterdam. Het is beter dit boek te sluiten en zich neer te leggen bij de uitspraak van het CBP.

U bent hier