h

Rotterdam betuigt solidariteit met Egypte

6 februari 2011

Rotterdam betuigt solidariteit met Egypte

Het Beursplein werd vanmiddag even een miniatuurversie van het Tahrirplein in Caïro. Ongeveer 200 Rotterdammers van alle leeftijden en achtergronden kwamen bijeen om hun solidariteit te betuigen met de demonstranten in Egypte. De demonstratie was een initiatief van de Rotterdamse SP, GroenLinks en PvdA.

Cherif Osman van de ‘6 april beweging’ van jonge Egyptenaren, sprak over de demonstranten op het Tahrirplein die al dertien dagen lang roepen om het vertrek van de dictator Mubarak, vrije verkiezingen en het opheffen van de decennia voortdurende noodtoestand. Als één volk. Vreedzaam.

Dichters voor vrede Jana Beranová en Manuel Kneepkens gaven acte de présence. Kneepkens vergeleek het Egypte van nu met dat van de farao’s en maande Mubarak – de laatste levende mummie, op te stappen.

Men noemt Egypte het volk van de farao’s…

O, ja? Hebben zij de piramiden gebouwd
stapelden zij moeizaam,steen op steen
beulden zij zich af
dorstig in de brandende zon
Nee, dat deden zij niet
dat deed het volk
Het volk, dat zij sloegen en niet kreeg te eten

SP-Kamerlid Harry van Bommel hekelde de slappe houding van het kabinet: “De Nederlandse regering heeft het standpunt ingenomen dat democratie wenselijk is en de dat Mubarak op enig moment weg moet, maar nu nog niet. Laat dat nou precies het standpunt van Mubarak zijn..!”

Ook Kamerleden Metin Çelik (PvdA) en Niels van den Berge (GroenLinks) eisten klare taal van minister Uri Rosenthal. Stabiliteit over de ruggen van de bevolking met stoppen. Niet in september, maar nu!

Woorden van solidariteit uit de Iraanse, Palestijnse, Marokkaanse en Iraakse gemeenschappen in Rotterdam. “Hun strijd is onze strijd”, vatte de Palestijnse Nawal Al Baz samen.

Zanger/gitarist Abulkasim Al-Jaberi leidde de spreekkoren – net als op Tahrirplein – met op muziek gezette leuzen: Irhal, Irhal (Weg! Weg!) en Yaskout, yaskout Hosni Mubarak (neer, neer met Hosni Mubarak) Kinderkoor Al Wahda sloot de bijeenkomt af.

Luister hier naar het interview met Cherif Osman bij BNR Peptalk over de solidariteitswake

U bent hier