h

Bezuiniging bibliotheek: witte vlekken in Rotterdam voor lezers

17 februari 2011

Bezuiniging bibliotheek: witte vlekken in Rotterdam voor lezers

Volgende week bespreekt de gemeenteraadscommissie JOCS de reorganisatie naar aanleiding van de bezuinigingen op de bibliotheken.
Wat de SP betreft zijn er een aantal zaken om je flink zorgen over te maken:

Ten eerste hebben we naar aanleiding van het onderzoek naar het gebruik van de wijkbibliotheken dat gedaan is naar aanleiding van een SP-motie, kunnen vaststellen dat er na sluiting van een aantal bibliotheken een viertal witte vlekken komen in de stad. Als de biebs in Hoek van Holland, Nesselande en zeker ook die in Schiebroek en Hillegersberg gaan sluiten, dan hebben de lezers daar een groot probleem. Al deze bibliotheken worden erg goed gebruikt en de wijkbewoners krijgen er vooralsnog niets voor terug. Wat de SP betreft blijven deze filialen gewoon open.

Josine Strörmann, raadslid: “De SP voert, samen met lezers, scholen en de bewonersorganisatie, actie in Schiebroek. Tot nu toe hebben we niemand kunnen vinden die enthousiast is over het sluiten van hun bieb. Gelukkig heeft de wethouder de SP twee weken geleden duidelijk toegezegd dat het sluiten van deze vier bibliotheken ‘niet in beton gegoten is’.”

Een tweede punt waar de SP zich zorgen maakt is dat scholen binnenkort niet meer naar de bieb toegaan met de hele klas maar dat er iemand van de bibliotheek les komt geven op school. Veel scholen zijn hier niet blij mee. Juist het met zijn allen op pad naar de buurtbieb en de sfeer in zo’n bibliotheek had veel toegevoegde waarde en zorgt dat de kinderen alle informatie goed opnemen.

Als derde willen we de wijk- of sociale functie van de wijkbieb noemen. Niet alleen verstokte lezers maken gebruik van de ruimte van de bibliotheek maar ook kinderen die huiswerk maken en ouderen die voor een babbeltje komen. We begrijpen dat het te duur is om daar een bieb voor open te houden maar er moet dan in zo’n wijk wel weer iets vervangends komen voor deze groepen.

Ten slotte vraagt de SP zich af of de alternatieven, zoals bijvoorbeeld de plug-in bibliotheek, uiteindelijk niet even duur of zelfs duurder zijn dan het sluiten van een aantal filialen.
23 februari wordt het reorganisatie- en bezuinigingsplan in de raadscommissie besproken.

U bent hier