h

Vrijwillig verplicht?

28 januari 2011

Vrijwillig verplicht?

Gisteren werd in de gemeenteraad het beleidskader re-integratie besproken. Mensen met een uitkering moeten aan het werk worden geholpen. Tegelijkertijd krijgt de gemeente daar van dit kabinet veel minder geld voor dan voorheen. Toch heeft wethouder Schrijer grootste plannen: 10.000 mensen zullen een betaalde krijgen en nog eens 10.000 mensen gaan twintig uur per week verplicht vrijwilligerswerk uitvoeren.

Josine Strormann Wethouder Schrijer heeft 55 procent van de mensen met een uitkering nu al ingedeeld in de categorie 'kansloos voor een betaalde baan'. Op die groep, zo'n 16.000 Rotterdammers, spitste het debat in de raad zich toe. De SP vindt het geweldig om vrijwilligerswerk te bevorderen maar is niet enthousiast over het plan om dat verplicht te maken. De regels worden binnenkort aangepast zodat de klantmanager van de Sociale Dienst de uitkering van klanten kan stoppen als ze niet bereid zijn om in te gaan op het aanbod van verplicht vrijwilligerswerk. Josine Strörmann, raadslid: "Wij hebben gisteren een voorstel ingediend dat heette 'stimuleren, niet straffen' om te regelen dat mensen met een uitkering op een positieve manier aan leuk vrijwilligerswerk worden geholpen, en niet op een basis van straf en boete!" Helaas werd dit voorstel niet aangenomen.

De SP had wel succes met het voorlopig uitstellen van de afschaffing van een vrijwilligersvergoeding, de zogenaamde BOK-vergoeding. Als je via de Sociale Dienst tien uur of meer vrijwilligerswerk uitvoert dan krijg je een vergoeding van 63 euro per maand. Prima geregeld, vindt de SP. Maar wethouder Schrijer en de andere partijen zijn bang dat het te duur wordt voor de gemeente wanneer 10.000 mensen verplicht aan het vrijwilligerswerk worden gezet. De bedoeling is dat de organisaties en bedrijven waar de vrijwilligers werken vanaf nu die vergoeding gaan betalen. Dit geldt dus ook voor de mensen die nu al zo'n contract hebben. Strörmann stelde voor om eerst iets anders te regelen en dan pas de vergoeding af te schaffen. De wethouder gaat daar nu over nadenken en in maart zal er een voorstel komen over de afbouw van de BOK-vergoeding.

Strörmann: "Ongelofelijk om met zo'n leuke regeling te stoppen. Vrijwilligers maken behoorlijk wat kosten zoals nieuwe nette kleren en het openbaar vervoer. Die 63 euro kwam ze daar een beetje in tegemoet. Deze mensen krijgen dit jaar ook al een aantal bezuinigingen op het armoedebeleid voor hun kiezen en nu komt dit er ook nog eens bij. Ik dacht dat alle partijen het er over eens waren dat het geweldig is dat zoveel Rotterdammers vrijwilligerswerk (willen) doen. Het plan om de organisatie de vergoeding te laten betalen heeft nogal wat haken en ogen. Veel organisaties hebben weinig geld en als je twintig vrijwilligers 'in dienst' hebt kost je dat zo 1200 euro per maand. Dat zal voor veel kleine clubjes onmogelijk zijn om op te hoesten. En dan nog iets: 63 euro lijkt heel weinig geld maar is voor sommige mensen 10 procent van hun inkomen."

De SP zal zijn best blijven doen om dit extraatje voor de Rotterdamse vrijwilligers te behouden.

U bent hier