h

Sander de Kramer: "Alsof ze oud vuil zijn"

4 januari 2011

Sander de Kramer: "Alsof ze oud vuil zijn"

De Couwenburg is een dagopvang voor dak- en thuisloze, overlastgevende verslaafden, vlakbij Hofplein. Deze gaat in mei dicht, terwijl er geen andere opvang voor deze mensen is. Bekende Nederlander Sander de Kramer trekt zich het lot aan van de bezoekers van de Couwenburg: “Vergeet niet: het zijn mensen!”

Sander de Kramer is tv-presentator, schrijver en columnist. Zijn carrière is nauw verbonden met het lot van dak- en thuislozen. Hij speelt een grote rol bij de Rotterdamse Straatkrant, en hij schreef een boek, ‘Van miljonair tot krantenjongen’. In dat boek laat hij
zien dat het iedereen kan overkomen, op straat terechtkomen. Van miljonairs tot topsporters en professoren. Het zijn zonder uitzondering mensen die erge dingen zijn overkomen.

Sander de Kramer
Peter Beeks, Sander de Kramer en Vijay Bachasingh in de Couwenburg

Tijdens een bezoek aan de Couwenburg verklaart hij zijn verbondenheid met de daklozen: “Ik kan slecht tegen onrecht. Heel slecht. Er komt bij mij een soort oerwoede op als er met mensen wordt omgesprongen alsof ze oud vuil zijn. Mensen in deze opvang zijn verslaafd. Dan worden ze ‘junks’ genoemd. Letterlijk betekent ‘junk’: afval.” Het interview met Sander duurt lang, want hij kent veel bezoekers, en die komen natuurlijk een praatje maken.

Grootste bek
De Couwenburg is de opvang voor mensen die verder nergens terechtkunnen. Peter Beeks is voorzitter van de cliëntenraad en naar eigen zeggen “De man hier met de grootste bek”. Hij legt uit waarom de mensen van de Couwenburg nergens anders terechtkunnen: “Deze lui hebben zoveel problemen, dat ze elders niet meer welkom zijn. Er gebeuren hier dingen, waar we zelf de schouders over ophalen, maar waar je bij andere daklozenopvang meteen een maand niet meer mag komen.”

Geen lieverdjes
De Kramer: “Het is een groep met gebruiksaanwijzing. Het zijn heus geen lieverdjes, ze maken ook fouten. Maar wat ze vooral nodig hebben is steun om uit deze situatie te komen. In de Couwenburg krijgen ze een beetje geld, onder voorwaarde dat ze meedoen aan activiteiten. Er zijn er toch al heel wat die vanuit hier in een betere situatie terecht zijn gekomen.”

Zonder uitzicht
Vijay Bachasingh is daar een voorbeeld van. Hij heeft nu een woninkje, maar komt nog wel langs op de Couwenburg: “Ik was als een auto in de sneeuw. Ik gaf gas, maar kwam niet vooruit. En de benzine raakte steeds meer op.” De begeleiding en het groepsgevoel in de Couwenburg zijn voor Vijay erg belangrijk: “Als dit gesloten wordt in mei, dan komen er veel op straat terecht. Zonder uitzicht op een beter leven.

Jij had hier ook kunnen zitten
De Kramer ziet dat er in de jaren meer aandacht is gekomen voor dak- en thuislozen: “Toen we vijftien jaar geleden begonnen met de Straatkrant, was er maar één partij die aan deze groep dacht: de SP. Jan Marijnissen stond als enige met een Sraatkrant in zijn hand in de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor hun problemen. Aandacht blijft nodig. In de cijfers gaat het goed in Rotterdam, maar je moet niet alleen naar de cijfers kijken. Kijk naar deze mensen, die straks zonder begeleiding op straat komen.” Beeks grapt: “Dan gaan we wel in het stadhuis liggen!” Volgens De Kramer zullen er altijd daklozen zijn: “Je moet niet denken dat dat ooit helemaal verdwijnt. Rotterdam is een grote stad, een wereldhaven. Dat trekt mensen van allerlei pluimage. Dat is het mooie van Rotterdam. We móéten de mensen die er het slechtste voorstaat in de stad altijd als mensen blijven zien. Ik ken genoeg levensverhalen om te kunnen zeggen: jij had hier ook kunnen zitten.”

SP: geen sluiting zonder alternatief
Josine SP-gemeenteraadslid Josine Strörmann probeert op allerlei manieren de opvang aan de Couwenburg open te houden. Ze nodigde raadsleden uit om in de Couwenburg eens te komen kijken. Ze doet voorstellen in de raad. Voorlopig (!) zonder resultaat. Strörmann: “Ik heb ervoor gepleit dat de Couwenburg een jaar uitstel krijgt, zodat er nog tijd is voor het vinden van een alternatief. Trouwens, ook de opvang van het Leger des Heils voor dakloze 50-plussers moet de deuren sluiten. Het college van PvdA, D66, VVD en CDA laat deze mensen gewoon vallen. De SP blijft strijden voor een menselijke behandeling van álle Rotterdammers.”

U bent hier