h

Dichters brengen 1500 euro bijeen voor de kinderen van Gaza

21 januari 2011

Dichters brengen 1500 euro bijeen voor de kinderen van Gaza

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, Abdelkader Benali, Jantine Dijkstra, De WoordDansers en vele dichters uit binnen- en buitenland brachten op 20 januari in het Bibliotheektheater, dichtend over (kinder)rechten ruim 1500 euro bijeen voor de Gaza Art Gallery, een tekenproject voor kinderen in Gaza. Sommigen dichtten op video of via Skype, anderen live op het podium.

Jantine Dijkstra

Jantine Dijkstra gaf met subtiele wijzigingen op bekende Hollandse kinderversjes haarscherp aan waar het kinderleven in Gaza om draait:

Pappa gaat het, leef je nog? (Ie-ja, dee-ja)
Ja mijn kind, ik ben er nog

De tentoonstelling van kindertekeningen in de lobby, van oorlog verwoesting en verdriet, maar vaak met een zonnetje in de bovenhoek, bevestigden haar woorden. Evenals de bijdrage van Jamal Alrozzi, medewerker van War Child, die via Skype vertelde van de grote tekorten aan eerste levensbehoeften en bouwmaterialen en medicijnen door de voortdurende blokkade. En van het nog altijd voortdurende geweld. Sinds de verwoestende Israëlische aanvallen van 2009 voelt vrijwel geen enkel kind in Gaza zich thuis bij zijn ouders veilig en beschermd.

Gaza Live(s)
Via Skype werd live verbinding gemaakt met dichters in het buitenland. De jonge dichteres Abir Abiad ontroerde haar publiek over ballingschap in eigen land, de belegerde en afgegrendelde Gazastrook

De hemel boven mij weent van verdriet om mijn woorden/ Nee, hemel, ween niet. Volstaat het niet dat de hele wereld al verdrietig is?/ Bedaar, amberkleurige aarde om ons heen, treurt niet/ Want ik zal me kranig houden, ook in ballingschap/ Ademhalen is voor mij genoeg./ Zolang m’n hart klopt, koester ik de hoop.

De verbinding is meer dan een culturele uitwisseling op afstand. Deze zogenaamde ‘Gaza Live(s)’ sessie wil de illegale blokkade, die reizen onmogelijk maakt en Gazanen afsnijdt van de wereld, in ieder geval virtueel doorbreken. Ook vanuit Turkije, Italië, Spanje, Uruguay en El Salvador spraken dichters hun solidariteit uit met de inwoners van Gaza.

Nasim Khaksar

Beschouwende poëzie van onder meer de Iraanse dichter Nasim Khaksar wisselde rappe poetry slam van de WoordDansers en NV de Nieuwe Wanhoop af.

“Heel indrukwekkend, zoveel dichters uit zoveel landen die hun steun betuigen”, verzucht een oudere dame tijdens de pauze. “En het is duidelijk: kinderen hebben nooit schuld aan een oorlog, maar zijn altijd de dupe.”

Let niet op het puin
Abdelkader Benali beschreef Gaza als de verre, ernstig zieke oom van wie je, als hij gezond was geweest, waarschijnlijk nooit had gehoord, maar die je nu wel moet bezoeken.

Ramsey Nasr

De Rotterdams/Palestijnse Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr deed per video een ‘zinloos appèl’ aan de Nederlandse regering om nu eens iets te doen aan de collectieve bestraffing van de Gazaanse burgers. Hij nodigde toehoorders uit in het aan puin geschoten huis in Gaza. Let niet op het puin, verontschuldigt de bewoner zich en biedt koffie aan.

hij overhandigt je plechtig bij wijze van echt/ een half kopje zegt ga je gang onderwijl/ met geheven pink zelf de berg bestijgend.
kardamom meent hij en snuift aan de scherf/ neemt koel van de bodem het uitzicht op/ staat stil met een oor aan het puin te nippen.

gedichten van Lorca

Tot slot klonk de krachtige rauwe stem van flamencozangeres Curra Suárez, die volgens een recensie in het Parool een stem heeft waarmee de een brandkast kunt kraken, begeleid door gitarist Michael Benedik.

Edwin de Voigt

Woorden voor Gaza wordt georganiseerd door het platform Rotterdam voor Gaza is een initiatief van maatschappelijke organisaties, kerken en politieke partijen die elkaar vinden in de verontwaardiging over Israëlische de bezetting van de Palestijnse gebieden en de schending van het internationale recht en mensenrechtenverdragen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Door middel van verschillende acties worden contacten gelegd tussen inwoners van Rotterdam en de Gazastrook.

Aan Woorden voor Gaza werkten mee: Ramsey Nasr, Abdelkader Benali, de Woorddansers, Tsead Bruinja, Marco Nijmeijer, Edwin de Voigt, Nasim Khaksar, Abir Abiad, Jantine Dijkstra, NV de Nieuwe Wanhoop, Claudio Pozzani, Gülsüm Cengiz, Hans Wap, Carlos Ernesto García, Luis Muñoz, Saúl Ibargoyen, Wans Wap, Menno Smit.

Rotterdam voor Gaza

U bent hier