h

SP: WK van de baan, Rotterdam-Zuid moet op de agenda blijven

2 december 2010

SP: WK van de baan, Rotterdam-Zuid moet op de agenda blijven

Geen WK-voetbal in Nederland en België in 2018 en geen WK-finale in een nieuwe Kuip. SP fractievoorzitter Leo de Kleijn kan er niet echt een traan om laten. "Natuurlijk is het mooi als je als stad zo'n groot evenement zou kunnen organiseren. Maar als we eerlijk zijn heeft dat er eigenlijk nooit ingezeten. Met deze FIFA is het een illusie dat de winnaar door fair play gekozen wordt."

Nieuwe Kuip

Er is volgens de SP-fractie geen reden om de discussie over het stadionpark en een nieuw stadion nu stop te zetten. De Kleijn: "Om met Amsterdammer Johan Cruijff te spreken: Elk nadeel heb z'n voordeel. Met het mes op de keel van een WK in 2018 zou de druk op de Rotterdamse gemeenteraad heel groot zijn geweest om JA te zeggen tegen een te groot stadion, om daar veel gemeenschapsgeld in te steken en om later tot de conclusie te komen dat het achteraf een financieel debacle was. Nu hebben we alle tijd om een goede afweging te maken. Niks is voor eeuwig, ook de huidige Kuip niet. Een nieuw stadion en het zogenaamde stadionpark kan positief uitwerken voor Rotterdam-Zuid, maar als er gemeenschapsgeld mee gemoeid is moeten we wel zeker weten dat dit de beste besteding is."

De SP wil graag verder praten over een nieuw stadion. Dat kan er - gezien de financiele situatie van Feyenoord en het stadion - alleen maar komen met een forse bijdrage van de gemeente Rotterdam. Daarom moet gegarandeerd zijn dat een investering van honderden miljoenen in het stadionpark de beste inzet van die middelen is om de wijken op Rotterdam-Zuid er bovenop te helpen. De Kleijn: "Dat is waar het om gaat. Het WK in 2018 in Rotterdam gaat niet door. Maar de verbetering van de wijken op Zuid wat mij betreft wel. Als een nieuw stadion en het stadionpark daar een breekijzer in kunnen zijn zullen we dat van harte steunen."

U bent hier