h

Veel protest tegen bezuiniging schoolbuitenhuizen en werkweken

9 november 2010

Veel protest tegen bezuiniging schoolbuitenhuizen en werkweken

SP-raadslid Josine Strörmann kondigde een paar weken geleden al aan dat ze een motie zou indienen om de bezuiniging op de schoolbuitenhuizen en de werkweken van de jonge Rotterdammertjes te schrappen.

protest tegen het uitkleden van de werkweken

Daags voor de begrotingsbehandeling protesteren basisschoolleerlingen tegen het sluiten van hun werkweekhuizen

Strörmann: "Dit is één van de dwazere voorstellen die het stadsbestuur doet in de begroting voor 2011". Inmiddels krijgt het voorstel van de SP fractie steun van meerdere fracties in de raad én vooral van veel leerlingen en leerkrachten. Het regent mails en brieven richting stadhuis om het sluiten van de buitenhuizen te voorkomen.

Een kleine bloemlezing.

"Het is ook een traditie voor de kinderen die het laatste jaar op school zitten. We kunnen ook al een beetje leren om zonder onze ouders te zijn: zelfstandiger worden. Daarom willen wij niet dat de kamphuizen worden gesloten."

"Wij gaan al jaren met plezier naar deze buitenhuizen. Het is voor de basisscholen de perfecte manier om een betaalbaar kamp te houden voor de kinderen. Zelfs nu zijn er al ouders die moeite hebben met de kosten of in termijnen willen betalen."

"Veel van deze kinderen komen nooit in een bos, gaan weinig tot niet op vakantie. Dit is dus een superweek voor ze, ze zijn lekker in de natuur met klasgenoten. We behandelen elk jaar een thema zodat de kinderen er ook nog wat van opsteken en daarnaast ontzettend veel plezier hebben, weer eens lekker buitenspelen en respect voor de natuur leren hebben."

"Het bestaan van deze buitenhuizen voorziet in een grote behoefte om het gebrek aan de nodige natuur in Rotterdam te compenseren. Het verkopen ervan is helemaal rampzalig. Alle voorzieningen, materialen voor natuuronderwijs en de prachtige omgeving gaan voor de Rotterdamse jeugd verloren."

"Herroep deze plannen alstublieft! Een goede werkweek draagt oneindig veel meer bij dan u veronderstelt. Als u dat wenst kunt u bij ons het leer-werkplan voor een werkweek opvragen en verslagen van kinderen lezen. Dán pas begrijpt u waar het over gaat."

"Wij veel leerlingen hebben in onze wijk die anders nooit in aanraking komen met de natuur. Wij hebben veel ouders waarvoor zelfs de door subsidie verlaagde bijdrage al een probleem oplevert. Wij kunnen dit bedrag dus niet extra gaan verhogen."

"Tot mijn ongenoegen heb ik vernomen dat de kans heel groot is dat de subsidie voor de schoolbuitenhuizen in Baarn en Leersum in 2011 worden stopgezet en in 2012 van de hand worden gedaan. Van dit verhaal ben ik erg geschrokken!
Toen ik 10 jaar oud was stapten wij in de bus naar Kamphuis de Ginkel in Leersum om op werkweek te gaan. Voor mij was dit toen een spannende en nieuwe ervaring! Ik was nog nooit zonder mijn ouders 1 hele week weggeweest. We gingen naar een luchtvaartmuseum, Utrecht, spelen in de mooie natuur, bonte avond, broodjes bakken, boswandeling enz enz. Nadat ik op vrijdag thuis kwam en helemaal verrot was heb ik terug kunnen kijken op een geweldige week waar wij een hoop dingen gedaan en geleerd hebben!
Nu ben ik 23 jaar en werk op dezelfde basisschool waar ik als kleine jongen ook op zat. Op deze school ben ik ondertussen al 5x mee geweest als begeleider naar het kamphuis in Leersum. Het is eigenlijk niet meer weg te denken dat ik een jaar niet meer mee ga. Ik ga elk jaar mee omdat ik zie dat de kinderen zoveel plezier hebben in deze week en dat ze de ervaring van hun leven daar hebben. Als ik dat zie dan komen elk jaar mij jeugdherinneringen weer omhoog."

"Heel trots was ik altijd op de Gemeente Rotterdam die dit in ere hield. Een zeer goede bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen."

"Wij zien dit als een essentieel stukje in hun ontwikkeling, waarbij met name de eerbied voor de natuur bij veel kinderen een extra dimensie krijgt. Ik wil u dan ook smeken deze subsidie NIET in te trekken."

"Denken jullie nu echt dat de ouders zo’n prijsverhoging kunnen opbrengen? Denk eens goed na over het sociale/emotionele/leerimpulsverhogend effect van een werkweek. Kom op zeg! Moeten basisscholen alleen maar leerfabrieken worden? Schande als dit doorgaat."

De SP-fractie zet alles op alles om donderdag in de raad een meerderheid te krijgen achter het voorstel om deze bezuiniging te schrappen.

Nooit meer werkweek?

U bent hier