h

SP wil zicht op rol RET in OV-chipkaart-bedrijf

8 oktober 2010

SP wil zicht op rol RET in OV-chipkaart-bedrijf

De SP wil weten hoeveel de directeuren van Trans Link System (TLS) verdienen en hoeveel geld de Rotterdamse RET jaarlijks aan het bedrijf kwijt is. TLS, een samenwerking tussen de publieke vervoersbedrijven NS, HTM, GVB en de Rotterdamse RET, en opgericht om de OV-chipkaart in te voeren, leidt al tijden verlies, terwijl er jaarlijks veel belastingeld naartoe gaat. De SP wil weten hoeveel precies. De partij pleit voor meer toezicht bij het bedrijf.

logo ov-chipkaart

TLS is indertijd opgericht door en in eigendom van de Nederlandse Spoorwegen en drie stadsvervoerders, te weten GVB, RET en HTM. Het bedrijf organiseert de technische aspecten achter de OV-chipkaart, zoals de invoer van het nieuwe vervoerbewijs en het beheer van alle transacties met de kaart. Toch is er geen enkele vorm van toezicht op dit bedrijf, terwijl het wel al jaren verlies leidt. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “TLS is met de geld van de belastingbetaler, ook de Rotterdammers, opgericht, dus als er zo veel verlies wordt geleden, dan heeft het bedrijf ernstig verantwoording af te leggen. Bovendien wil ik weten hoeveel geld de RET hiermee is kwijt geraakt. Geld dat ook gestoken had kunnen worden in bijvoorbeeld het verlagen van de tarieven.”

Alles wijst erop dat de bestuurders van TLS ruim boven de Balkenende-norm verdienen, iets wat volgens de SP not done is omdat NS, HTM, GVB en RET overheidsbedrijven zijn. De partij wil dan ook weten hoeveel de directie de afgelopen jaren, inclusief bonussen heeft opgestreken. De Kleijn: “Het is ongehoord dat de directie van een noodlijdend overheidsbedrijf zichzelf zo de zakken vult. De wethouder moet, als baas van de RET, er bij de minister op aandringen dat dit gegraai stopt. De reiziger heeft vooralsnog ook veel ongemak van de OV-chipkaart, dan valt het niet te begrijpen dat het geld niet naar verbeteringen gaat maar naar de villa van de directeur.”

U bent hier