h

Referendum over Nieuwe Kuip?

20 oktober 2010

Referendum over Nieuwe Kuip?

Leefbaar Rotterdam stelt vandaag voor om een referendum te organiseren over de plannen voor een nieuw stadion. Rotterdammers moeten "kunnen beslissen of de gemeente moet investeren in een nieuwe Kuip of niet", zegt de partij op haar website. SP fractievoorzitter Leo de Kleijn is in een eerste reactie positief over het voorstel: "Het is een interessant idee. Als iets zich leent voor een lokaal referendum, dan is het wel zo'n groot project waar de gemeente wellicht honderden miljoenen euro's in moet investeren en waar iedereen wel een mening over heeft."

De Kleijn vindt dat de gemeenteraad snel moet discussiëren over het voorstel voor een referendum, zodat dit bij een positief besluit gelijktijdig met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart gehouden zou kunnen worden. Van groot belang in die discussie is de precieze vraag die aan de Rotterdammers wordt voorgelegd. "De bouwplannen zijn op zichzelf een particulier initiatief van het stadion en de betaald voetbal vereniging Feyenoord. Je kunt in een referendum niet bepalen wat de Feyenoord familie wel of niet zou moeten doen. Tegelijkertijd is het stadion waarschijnlijk niet te realiseren zonder een forse investering vanuit de gemeente Rotterdam. Daar zou het referendum over moeten gaan."

Ook vindt de Kleijn dat een referendum alleen zinvol is als de uitslag serieus genomen wordt. "Op een nep referendum zit niemand te wachten. Op voorhand zal de gemeenteraad zich moeten verplichten aan de uitslag als minimaal dertig procent van de Rotterdammers mee doet."

U bent hier