h

Hou de Couwenburg open!

29 oktober 2010

Hou de Couwenburg open!

Gistermiddag ging Josine weer eens naar de Couwenburg, de thuislozenopvang. Het bestuur, de vrijwilligers, de bewoners en de directeur van de NAS hadden de raadsleden die over de opvang van thuislozen gaan, uitgenodigd voor een informatieve en feestelijke middag. De Couwenburg moet in verband met de bezuinigingen van het college al over een klein jaar dicht. Een jaar eerder dan afgesproken. Nog één keer wilden alle betrokkenen aan de raad laten zien dat het heel belangrijk is om de Couwenburg nog een jaar langer open te houden of snel een nieuwe locatie te geven. Behalve Josine waren ook Michel van Elk en Fatima Talbi gekomen, respectievelijk goed voor 14 stemmen van Leefbaar Rotterdam en 14 stemmen van de PvdA.

 Frans Brouwers (directeur), Michel en Fatima
Frans Brouwers (directeur), Michel en Fatima

Na een duidelijk en dringend beroep van directeur Frans Brouwers mocht namens de vrijwilligers meneer van den Adel ook de politiek toespreken. Dat deed hij heel goed, vooral zijn laatste zin: “Zal ik u iets geks zeggen? Wij houden van die gekke lui hier, allemaal…” was Josine uit het hart gegrepen. Peter Beeks, voorzitter van de cliëntenraad van de Couwenburg benoemde nog de belofte die het stadsbestuur de cliëntenraad had gedaan dat de Couwenburg tot 2012 open zou blijven en toen kwam er muziek. Een paar protestsongs en toen een hele goeie arabisch getinte rap. Janneman, bezoeker van de Couwenburg, had het erg naar zijn zin.

Janneman
Janneman

Uiteindelijk werden de bezoekers nog rondgeleid door de prachtige moes- en kruidentuin die de bezoekers onder leiding van een echte plantkundige hebben gemaakt. Wij kregen ieder een flinke bos biologische wortels mee, vers uit de grond. Deze moestuin maakt onderdeel uit van de zogenaamde Stadslandbouw. Eeuwig zonde als deze tuin weg moet, al over een half jaar.
Uiteindelijk bezochten we nog de goed uitgeruste verpleegsterspost van Bea Kruse en haar collega. Zij vertelden ons dat, onder hun goede zorgen en dankzij de spreekuren van straatdokter Frans Sikken, de gebruikers steeds gezonder oud worden.

De SP hoopt van harte dat Leefbaar Rotterdam en de PvdA nog eens goed nadenken en tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november mee zullen stemmen met een voorstel van de SP om de NAS een jaar uitstel van sluiting te geven en snel plannen te maken voor een nieuwe opvang in het centrum.

Want: de Couwenburg is geen opvang maar een THUIS.

Onze verse wortels, net met de riek uit de grond gehaald
Onze verse wortels, net met de riek uit de grond gehaald

U bent hier