h

Onderzoek SP: agenten afgerekend op aantal bonnen

28 september 2010

Onderzoek SP: agenten afgerekend op aantal bonnen

72 procent van de Rotterdamse agenten geeft aan nog steeds te worden afgerekend op het aantal bonnen dat zij uitschrijven. Dat blijkt uit onderzoek dat de SP landelijk heeft gehouden onder ruim 10.000 agenten en waaraan bijna 500 agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond meededen. De SP wil af van het 'bonnenquotum' en heeft dit onderwerp op de agenda van de raad van aanstaande donderdag gezet. Ook wil de partij dat er meer ruimte wordt gegeven aan het werk van de agenten op straat.

logo politieDe korpsleiding en burgemeester Aboutaleb ontkenden de afgelopen jaren op diverse momenten dat er werd gewerkt met bonnenquota. Het SP-onderzoek onder de bijna vijfhonderd agenten schetst echter een ander beeld. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Aboutaleb is blijkbaar onvoldoende op de hoogte van wat er in het korps gebeurt. In plaats van zich te verschuilen achter woordenspelletjes over 'richtlijnen', 'streefgetallen' of 'quota', moet hij achter de agent op straat gaan staan. Die moet ruimte krijgen om zijn werk te doen. Bonnenquota horen daar niet bij en moeten per direct afgeschaft worden."

De citaten die de agenten gaven in het rapport liegen er ook niet om:
“Al die zogenaamde convenanten en afspraken wie hoeveel productie moet halen houdt me van het werk. Ik wil boeven vangen, en niet geconfronteerd worden met gezeur dat iemand in mijn ploeg vijf processen-verbaal te weinig had de laatste maand.”

En
“Ik moet er 50 (bonnen, red.) op kenteken en 50 op naam schrijven op jaarbasis. Dat wil in de praktijk zeggen dat ik ergens 50 bekeuringen 'van achter een boom' ga schrijven en dat ik me vrij moet gaan maken om op die andere 50 te gaan jagen.”

In het rapport geeft ook 81 procent van de agenten aan zelf te vinden dat ze te weinig tijd op straat kunnen doorbrengen. De SP vindt dit een slechte zaak: agenten horen vooral op straat en minder achter hun bureau thuis. De Kleijn: “Ik vind het citaat van een van de agenten in dat opzicht heel treffend: Mijn verdeelsleutel is 80 procent binnen; 20 procent in de wijk, dit moet in feite andersom zijn 80 procent op straat, 20 procent binnen. Daar ben ik het helemaal mee eens.”

SP: Geen bonnenquotum bij de politie Rotterdam
Rotterdamse onderzoeksresultaten
Het landelijk rapport "De agent aan het woord"

U bent hier