h

Gemeente steelt spaarpotje ouderen

23 september 2010

Gemeente steelt spaarpotje ouderen

Ouderen met alleen AOW, mensen met een AOW-gat en mensen in de bijstand zien zich dit jaar ineens geconfronteerd met een rekening voor de afvalstoffenheffing, terwijl zij deze in de jaren ervoor altijd nog kwijtgescholden kregen. Deze mensen zouden ineens vermogend genoeg zijn om het bedrag van rond de 250 euro op te hoesten. SP-raadslid Josine Strörmann is boos: “We hebben het dan over een bedrag van 300 euro dat mensen op de rekening hebben staan. Dat pikt de gemeente dus bijna helemaal in. Ik wil hier uitvoerig over verder spreken met de wethouder in de commissie.”

spaarvarkenDe afgelopen weken kreeg de SP-fractie tientallen verontruste telefoontjes van veelal hoogbejaarde mensen. Zij komen rond van een AOW of leven op bijstandsniveau omdat zij een AOW-gat hebben. Geheel anders dan voorgaande jaren werden zij niet verblijd met een brief waarin stond dat hun afvalstoffenheffing van 259,04 automatisch was kwijtgescholden, maar een brief waarin gesommeerd werd dit bedrag over te maken aan de gemeentelijke belastingdienst. Zij zouden over vermogen beschikken. Strörmann: “Vermogen... het totale saldo van al je bankrekeningen mag niet hoger zijn dan 300 euro, daarboven ga je al betalen. 300 euro noem ik geen vermogen, dat noem ik een mini-spaarpotje voor als de wasmachine plotseling stuk gaat.”

De SP wil dat de automatische kwijtschelding voor mensen van 65 jaar en ouder, die rondkomen van een bedrag op AOW- of bijstandsniveau, opnieuw ingevoerd wordt, juist omdat de financiële situatie van deze mensen niet beter wordt, maar eerder slechter. Ook is het extra wrang dat de gemeente steeds minder aan bijzondere bijstand vergoedt en van mening is dat de mensen zelf meer moeten sparen voor een kapotte wasmachine of tv of andere calamiteiten. Strörmann: “Deze mensen worden dus dubbel gepakt. Eerst wordt ze gevraagd het eigen spaarvarken wat vetter te mesten en als ze dat met pijn een moeite een beetje is gelukt, dan komt de gemeente via een U-bocht het varken slachten.”

Vanmiddag zegde wethouder Schrijer in de gemeenteraad vast toe om bij de gevallen die bij de SP waren binnengekomen te gaan onderzoeken wat er mis is gegaan bij de kwijtschelding. Strörmann benadrukte dat het juist niet om losse incidenten ging: "De Gemeentebelasting liet ons juist weten dat ze iederéén die voorheen in aanmerking voor kwijtschelding kwam een aanslag hebben gestuurd. Dat is echt wat anders dan steekproefsgewijs controleren of de financiële situatie van iemand in de tussentijd is veranderd."

U bent hier