h

Theo Coskun voorlopig niet terug in Rotterdamse gemeenteraad

18 maart 2010

Theo Coskun voorlopig niet terug in Rotterdamse gemeenteraad

Oud-fractievoorzitter Theo Coşkun keert voorlopig niet terug in de Rotterdamse gemeenteraad. Voor 3 maart stond hij op nummer 5 van de kandidatenlijst. Met een uitslag van 2 zetels gaat een plaats in de gemeenteraad aan hem voorbij. Vandaag werden de scheidend raadsleden officieel op het stadhuis uitgezwaaid.

Josine Theo en Edwin

Raadslid Josine Strormann, Theo Coskun en fractiemedewerker Edwin de Voigt

Coşkun gaat zich beraden op zijn positie en toekomst bij de SP. SP-voorzitter Ineke Palm: “Het is ongelofelijk jammer dat Theo zich geen plaats in de raad heeft weten te verwerven, maar we hopen van zijn ervaring en kennis nog veel profijt te hebben. Ik wil hem in ieder geval bedanken voor zijn jarenlange onafgebroken inzet in de raad voor de SP Rotterdam."

Met het vertrek uit de raad is Coşkun niet weg uit de politiek. Op zijn blog formuleert hij het zelf zo: “We spreken elkaar, we zien elkaar, want er is nog een lange weg te gaan naar die sociale, menswaardige en solidaire wereld waar we met zovelen al zoveel jaren voor strijden. Zowel in de gemeenteraad als daarbuiten in de wijken en in de bedrijven.”
“Deze verkiezingsslag is verloren maar we hebben nog een wereld te winnen.”

criticaster met gevoel voor humor

Coşkun begon zijn carrière in de Rotterdamse gemeenteraad - toen nog met de achternaam Cornelissen - door een zetelwisseling. Kort na het vertrek van SP-voorman Chris van Heumen in 1999 ging hij leiding geven aan de fractie aan de Coolsingel. Daar ontpopte hij zich als fel - maar altijd met gevoel voor onderkoelde humor – PvdA-criticaster. Hoogtepunt was het onderzoek onder zijn leiding naar de 'bonnetjesaffaire' rondom Bram Peper. Ineke Palm: "Theo is een kei in cijfers dus zo'n onderzoek naar verkeerde declaraties was aan hem wel besteed."

Coşkuns gevoel voor humor bleek ook uit andere optredens om zijn punt helder voor het voetlicht te brengen. Zo 'stal' hij eens de voorzittershamer van toenmalig burgemeester Opstelten, om hem - na nogal wat commotie - symbolisch terug te geven aan de burger van Rotterdam, en daarmee weer aan de burgemeester.
In de campagne voor de verkiezingen van 2002 verplaatste hij de oorverdovende geluidswagen van Leefbaar Rotterdam. Deze stond te tetteren bij een demonstratie van daklozen en verhinderde zo dat omstanders konden horen wat hun wensen en eisen waren. 'Ongehoord,' vond Coşkun, "naar alle Rotterdammers moet geluisterd kunnen worden, ook naar daklozen." Leefbaar was in de veronderstelling dat hun busje gestolen was en dus kostte het Coşkun een uur in de cel.
Laatste vermakelijk optreden met een boodschap waren de 'twee minuten stilte voor de mosquito' die Coşkun uitriep in de raadsvergadering waar over het omstreden kastje om jongeren te verjagen werd gedebatteerd. Twee minuten stilte zodat de andere raadsleden uit een zelfgeknutseld kastje zelf konden horen hoe irritant en pijnlijk het geluid eigenlijk is.
Palm: "Theo schrikt er niet voor terug ongebruikelijke methoden te bedenken en uit te voeren als dat nodig is om onze boodschap beter te laten hangen."

binden in plaats van tweespalt zaaien

Coşkun moest de strijd een tijd alleen in de raad voeren in de roerige tijden dat Pim Fortuyn in 2002 met 17 zetels de Coolsingel bestormde. Het viel niet mee om als eenmansfractie op te boksen tegen een college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Toch lukte het om onderwerpen als armoede en huisvesting op de kaart te houden tussen alle integratie- en veiligheidsgeweld. Palm: “Ik was blij met Theo in de raad die het consequent opnam voor wat mensen bindt als tegenwicht tegen het zaaien van tweespalt.”
Als een groot liefhebber van kunst en cultuur zette hij zich in voor het behoud van een divers cultureel aanbod voor alle Rotterdammers. In de culturele sector en in de wandelgangen van het stadhuis werd hij door menigeen 'vice-wethouder' van cultuur genoemd.

In 2006 won de SP twee zetels, en zo hoefde Coşkun niet alle werk alleen meer te doen. Met het overnemen van een aantal grote onderwerpen door Leo de Kleijn en Josine Strörmann kon hij zich toeleggen op Jeugd, onderwijs en cultuur, Bestuur, veiligheid en middelen en op het voorzitterschap van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening. Buitenparlementair was Coşkun initiator van protesten tegen de oorlog in Irak (Dichters voor vrede), en een reünie voor de havenstakers (Staakt '79). Tot slot was hij degene die het vieren van 1 mei nieuw leven inblies.

Coşkun is een man die van mensen houdt en geïnteresseerd is naar hun verhaal. In de loop der jaren sprak hij er duizenden. Sinds 2003 georganiseerd via het 'Buurten in de Wijken', de werkbezoeken die de fractie op initiatief van Coşkun zelf organiseert, maar ook op straat en op talloze (SP)-bijeenkomsten. Eerste buurtte hij samen met medewerker en organisator Edwin de Voigt, daarna met een driekoppige fractie. Coşkun kijkt ook graag over de grens, reist graag, staat open voor andere culturen. De SP had dan ook geen beter boegbeeld in de raad kunnen hebben voor 'Rotterdam voor Gaza' het initiatief dat ervoor pleit om Rotterdammers in contact te brengen met de bewoners van het door Israël bezette Gaza. Palm: 'Dat voorstel heeft het op het nippertje niet gehaald in de raad maar het laat zien dat Theo opkomt voor mensen die in de knel zitten, niet alleen hier maar ook elders in de wereld en dat zal 'ie blijven doen.'

 

Bekijk de speech van Theo Coşkun tijdens de afscheidsbijeenkomst van de gemeenteraad op 18 maart (de toespraak van Theo begint om 2:10)

 

U bent hier