h

SP: Herstemming niet nodig in Rotterdam

18 maart 2010

SP: Herstemming niet nodig in Rotterdam

Woensdagavond debatteerde de gemeenteraad over het onderzoek naar de onrechtmatigheden tijdens de verkiezingen van 3 maart. De commissie die het onderzoek deed, concludeert dat er zeker dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, maar niet op zo'n grote schaal dat hett van invloed zou zijn op de zetelverdeling. Daarom is opnieuw stemmen wettelijk niet nodig. De SP plaatste kanttekeningen bij het verloop van de verkiezingen, maar is het eens met de commissie dat een nieuwe gang naar de stembus niet nodig is.

stempotloodDe SP hield zich sinds de verkiezingen op de vlakte rondom de rumoer die was ontstaan rondom de stembusgang 3 maart. De partij wilde niet bijdragen aan de onrust en aan de manier waarop een aantal partijen, outsiders en de media de onrechtmatigheden huizenhoog opklopten. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn wachtte het onderzoek af dat ingesteld werd door de Commissie tot Onderzoek van de Geloofsbrieven. De Kleijn onderkent dat er dingen goed mis zijn gegaan en dat dat een volgend keer anders moet, maar “het beeld van Florida aan de Maas moet rechtgezet worden. Er is al dertig, veertig jaar nauwelijks een ander verloop van de verkiezingen en de manier waarop de verkiezingen in Rotterdam verliepen is niet anders dan in bijvoorbeeld Den Haag of Utrecht.”

Kritiek had De Kleijn wel op de manier waarop het aantal ongeldig te verklaren stemmen dat nodig was voor een zetelverschuiving door de commissie berekend was. Het aantal stemmen dat had bepaald of de Rotterdammers opnieuw hadden moeten gaan stemmen. De Kleijn: “Die berekeningen gingen ervan uit dat bij nieuwe stemmingen de keus alleen tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA ging, maar ook bij herstemming is de keus natuurlijk veel breder dan dat.”

Veel kon er ook misgaan omdat er dit keer in minder stembureaus gestemd kon worden, zodat het toezicht houden en het telwerk voor de mensen op de stembureaus bemoeilijkt werd. De kans dat er fouten optreden wordt dan groter.

Beïnvloeding in het stemlokaal is verboden. Er mogen geen stickers en partijvlaggen in de ruimte hangen en ook twee mensen in een stemhokje is verboden. De Kleijn bracht in dit licht het stemmen per volmacht ter sprake: “Er zijn 23.000 stemmen per volmacht uitgebracht en reken maar dat de beïnvloeding aan de keukentafel net zo goed plaatsvindt.” De Kleijn wil dan ook dat het stemmen per volmacht beter geregeld en beperkt zou moeten worden.

U bent hier