h

Uitgaan moet weer een feest zijn in Rotterdam

6 februari 2010

Uitgaan moet weer een feest zijn in Rotterdam

De SP is voor een divers aanbod aan evenementen in Rotterdam, maar ook voor vernieuwing en meer ruimte voor kleine evenementen in de stad. Burgemeester Aboutaleb heeft het na de rellen van Hoek van Holland op de heupen en wil de Dance Parade verbieden, en welk evenement volgt? Het begin van het einde voor een levendige stad, volgens Edwin de Voigt, cultureel ondernemer en SP-lijstduwer (nr.29) voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen.


Foto: rheauchyr / Flickr

Toegegeven, de Dance Parade werd steeds minder een Rotterdams product waar steeds minder Rotterdammers op af kwamen. Vooral publiek uit de omgeving en van ver daarbuiten kwamen om hier lol maar ook, al dan niet zwaar gedrogeerd, veel rotzooi te trappen. Veel mensen zijn op het concept uitgekeken. Ook de sfeer werd er de laatste jaren niet beter op. De Dance Parade heeft ook, niet meer, de verbroederende uitstraling die de Love Parade in Berlijn wel heeft. Dus eigenlijk is het tijd voor een nieuwe Dance Parade.

De redenen van de burgemeester om de Dance Parade af te schaffen, daar is de SP het niet mee eens. Het is gewoon een bezuiniging op de inzet van politie tijdens evenementen. Welke evenementen zullen volgen? En wat blijft er dan nog over? Moeten alle evenementen-organisatoren dan zoveel beveiliging inhuren dat ze de programmering niet meer kunnen betalen? Zeker kleine en nieuwe initiatieven zullen het onderspit delven. Als de politie geen veiligheid meer wil bieden zullen er ook geen vergunningen voor evenementen worden uitgegeven, en dat is dan het begin van het einde van een levendige stad.

Want als er in Hoek van Holland tijdens de Sunset Grooves genoeg politie en wel ME was geweest en men alerter was geweest, waren de incidenten aldaar ook snel in de kiem gesmoord. We laten Rotterdam toch niet vertrutten omdat enkele hooligans het verpesten voor de feestgangers? En dan is het afschaffen van bepaalde evenementen wel een erg makkelijk en simpel middel om te bezuinigen op het politie-apparaat.

De SP heeft altijd gestreden voor het behoud van uitbundige evenementen zoals de Dance Parade en tegen de vertrutting van Rotterdam. Over smaak valt te
twisten maar daar gaat de politiek niet over, en dus de SP ook niet.

Wat de SP betreft mag de Dance Parade blijven, liever een nieuwe versie, maar om een dergelijk evenement te verbieden omdat er gekort moet worden op politie-inzet, dat kan echt niet. Het is je reinste symboolpolitiek en alleen bedoeld om mensen een vals veiligheidsgevoel te geven. Daar moeten we vanaf. Uitgaan moet weer een feest zijn in Rotterdam.

Edwin de Voigt


U bent hier