h

Horeca-onderzoek SP: Rotterdam kan zoveel leuker!

11 februari 2010

Horeca-onderzoek SP: Rotterdam kan zoveel leuker!

Het Rotterdamse uitgaansleven kan zoveel leuker als de gemeente niet zo tegen zou werken. Dat is de conclusie van een SP-onderzoek onder 33 horeca-ondernemers in de stad over het gemeentelijk horecabeleid. Veel ondernemers vinden dat de gemeente onvoldoende meedenkt om de stad leuker en gezelliger te maken. Een café-uitbater in de binnenstad: ''De gemeente denkt eigenlijk totaal niet mee met initiatieven en ideeën, we worden eerder tegengewerkt. Vaak verwijst de Centrumraad naar de gemeente en de Coolsingel weer naar de Centrumraad''.

Het SP-onderzoek werd woensdagmiddag gepresenteerd in café Hemingway aan de Mauritsweg. Kandidaat-raadslid Kevin Levie en raadslid Theo Coşkun boden het aan de eigenaar van Hemingway, Eddy Kallis, aan.
In het rapport 'Rotterdam kan zoveel leuker!' (PDF) stelt de SP onder andere voor:

  • De houding van de gemeente ten opzichte van de horeca moet anders. Horecabeleid moet mede gemaakt worden door mensen uit de horeca en door mensen die zelf uitgaan, niet door ambtenaren van achter hun bureau. Ideeën van ondernemers moeten worden gestimuleerd en niet gefrustreerd.
  • De horeca moet geen melkkoe zijn. De kosten van vergunningen zijn erg hoog en te vaak moet opnieuw betaald worden voor kleine wijzigingen. Starters en mensen die tijdelijk in een leegstaand pand iets willen beginnen, moeten makkelijker een vergunning krijgen.
  • Terrassen verlevendigen de stad en moeten daarom op veel plekken kunnen worden uitgebreid. Ondernemers moeten makkelijker een klein terras van enkele tafeltjes bij hun zaak kunnen zetten, zonder bureaucratie.
  • De stop op nieuwe nachtvergunningen moet onmiddellijk van tafel. Uiteindelijk wil de SP toe naar vrije sluitingstijden in de horeca, waar dat zonder overlast kan: om te beginnen in het centrum.

Het Rotterdamse horeca-beleid wordt na de verkiezingen opnieuw in de gemeenteraad besproken. De SP vindt dat de gemeente meer kan doen om het slimmer, goedkoper en leuker te maken voor en in de Rotterdamse horeca, en zal de voorstellen uit het rapport dan in de gemeenteraad inbrengen. Wilt u reageren op het onderzoek of hebt u zelf nog meer ideeën om het horecaklimaat in Rotterdam te verbeteren? E-mail dan met klevie@sp.nl.

Rapport: Rotterdam kan zoveel leuker! (PDF)
SP: Rotterdam werkt leuke horeca tegen (Radio Rijnmond, 11-02-2010)

U bent hier