h

'Vergoedingen raadsleden en wethouders verlagen'

12 januari 2010

'Vergoedingen raadsleden en wethouders verlagen'

De vergoeding voor raadsleden moet met ingang van 3 maart met twintig procent omlaag. De wachtgeldregeling wordt versoberd, en voor werkloze ex-raadsleden komen er verplichte re-integratietrajecten. De onkostenregelingen voor raadsleden en wethouders worden ingeperkt, en de dienstauto's met chauffeur voor wethouders worden vervangen door deelauto's en fietsen. Dat stelt de SP vandaag voor in een initiatiefvoorstel aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Kandidaat-raadslid Kevin Levie: "Dominic Schrijer stelt vandaag voor iedereen met een uitkering boodschappen in te laten pakken bij de Albert Heijn - dus voor 900 euro per maand. Ik vind dat nogal makkelijk praten als je zelf 9000 euro per maand verdient. Veel politici vinden hun salaris te laag: wij vinden de vergoedingen juist te hoog. Hoge vergoedingen trekken baantjesjagers aan, die vooral aan hun eigen carrière denken. De SP wil dat de Rotterdamse gemeenteraad bestaat uit mensen die het niet voor het geld doen, maar uit politieke overtuiging. Daarom kent de SP ook de afdrachtregeling: ik ontvang straks als raadslid slechts de helft van de vergoeding die andere raadsleden krijgen."

Politici horen bij de best verdienende vijf procent van Nederland. Een raadslid in Rotterdam ontvangt 2585 euro per maand inclusief onkostenvergoeding, voor twee tot tweeënhalve dag werk in de week. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid die vergoedingen maximaal twintig procent te verlagen.

Het initiatiefvoorstel van de SP (PDF)

U bent hier