h

Stadsverwarming laat huurders in de kou staan

21 januari 2010

Stadsverwarming laat huurders in de kou staan

Bewoners in het Rottekwartier in het Oude Noorden hebben al enkele jaren grote problemen met hun stadsverwarming met als gevolg steeds hogere stookkosten en abnormaal gestegen eindafrekeningen. De SP-fractie wil van het het college weten of sommige installaties van de stadsverwarming in Rotterdam aan vervanging toe zijn.

Leo de Kleijn Al enkele jaren hebben de bewoners van het Rottekwartier te maken met met abnormale stijgingen van stookkosten en gestegen eindafrekeningen. Het gaat om een complex van 400 woningen en enkele andere ruimtes aan de Rechter Rottekade, de Vriendenlaan, de Rottestraat en het Noordplein, allen aangesloten aan de stadsverwarming. Bewoners vermoeden dat mankementen aan de installaties, gebrek aan onderhoud en lekkages hiervan de oorzaken zijn. Inmiddels zijn enkele bewoners zelfs al zo bang voor de hoge afrekening dat men de cv niet meer gebruikt en overgestapt is op andere kacheltjes.

Verhuurder Com.wonen laat inmiddels op aandringen van de Bewonerscommissie Rottekwartier een onderzoek instellen naar de extreme verhoging van het verbruik, maar is tot nu toe niet bereid de bewoners qua kosten te compenseren. Behalve hoge stookkosten zijn er nog veel andere klachten over de stadsverwarming: lauw water in plaats van heet water, radiatoren die niet goed werken en stroommeters die slecht functioneren. Meest schrijnende is de grote vochtoverlast en schimmelvorming in een aantal benedenwoningen, waar op twee plaatsen van vastgesteld is dat lekkende aanvoerbuizen van de stadsverwarming de oorzaak zijn. Volgens bewoners leidt dit tot gezondheidsproblemen.

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn wil van het college weten of er door de gemeente een onderzoek wordt ingesteld naar de schrijnende problemen met de stadsverwarming in het Rottekwartier. Ook vraagt De Kleijn zich af of een deel van de installaties van de stadsverwarming in Rotterdam aan vervanging toe is. Leo de Kleijn: ''Ook van bewoners van andere complexen in onder meer het Oude Noorden en Ommoord ontvangen wij berichten over mankementen en slecht werkende stadsverwarming. Het lijkt erop dat de eerder aangenomen levensduur van een deel van de installaties (50 jaar) niet realistisch is. Huurders moeten hier niet de dupe van worden.''

U bent hier