h

Legalisering na illegaal verblijf moet mogelijk blijven

7 januari 2010

Legalisering na illegaal verblijf moet mogelijk blijven

Het kabinet is van plan de Vreemdelingenwet zo aan te passen dat het veel moeilijker wordt om een verblijfsvergunning te krijgen als iemand een tijd illegaal in Nederland heeft gewoond. De SP voorziet dat er in Rotterdam zo grotere problemen ontstaan voor mensen die nu in de illegaliteit verblijven. SP-raadslid Josine Strörmann vraagt vanmiddag de gemeenteraad een brief te schijven naar staatssecretaris om deze verandering achterwege te laten.

SP-raadslid Josine StrörmannMomenteel verblijven er ongeveer 15.000 mensen illegaal in Rotterdam. Strekking van de aanpassing van de wet is dat mensen moeilijker aan verblijfspapieren kunnen komen als ze eerder al een tijd illegaal in Nederland verbleven. De SP denkt dat deze wijziging zorgt voor een toename van het aantal mensen zonder uitzicht op legaal verblijf, die van tijd tot tijd zorg en opvang nodig hebben. Strörmann: “Wanneer ongedocumenteerden, die niet kunnen terugkeren naar hun moederland de mogelijkheid van legalisering ontnomen wordt, bestaat een reële kans dat zij in Rotterdam zullen blijven wonen zónder verblijfsvergunning, met alle persoonlijke en maatschappelijke problemen van dien.”

Groepen die getroffen worden door de verandering in de wet zijn slachtoffers van vrouwenhandel, mensenhandel en huiselijk geweld, zieke uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar hun moederland en kinderen van illegale ouders. Strörmann: “Deze lijst van groepen mensen is helaas niet onuitputtelijk en ik ben echt bang dat de hulpverlening aan deze mensen ophoudt als ze geen kans meer maken op een verblijfsstatus. Ik vind dat de Rotterdamse raad een signaal moet geven aan de staatssecretaris dat de wetswijziging een heel slecht idee is.”

U bent hier