h

Aanbesteding inburgering kost honderden banen ROC's

16 december 2009

Aanbesteding inburgering kost honderden banen ROC's

De voorlopige gunning van de aanbesteding Taal en Participatie heeft desastreus uitgepakt voor de ROC's Zadkine en Albeda. Zij vallen bij de nieuwe gunning buiten de boot om beide inburgeringscursussen te geven. Hierdoor staan honderden banen van onder andere docenten op de tocht. SP-raadslid Josine Strörmann vraagt donderdag in de gemeenteraad om dit punt in de commissie verder te bespreken: “Wethouder Grashoff van participatie lijkt wethouder Schreijer van werk met een aantal extra werkloze Rotterdammers op te gaan zadelen.”

SP-raadslid Josine StrormannAls de ROC's de aanbesteding Taal en Participatie niet gegund krijgen, staan de banen van honderden docenten op de tocht. Deze kunnen misschien terecht bij de nieuwe aanbieders die wel de gunning gewonnen hebben, maar deze bedrijfjes hebben een andere CAO dan de ROC's, als ze al een CAO hebben. Strörmann: “Het is dus maar de vraag tegen welke voorwaarden de docenten aan de slag kunnen.”

Behalve de gevolgen voor de docenten zitten er meer haken en ogen aan deze aanbesteding. Zo is het maar de vraag wat de financiële gevolgen zijn voor de beide ROC's en wat dat betekent voor het overige onderwijs dat zij bieden om MBO-studenten op te leiden. Daarnaast valt de kwaliteit van ROC's onder toezicht en de vraag is of dat bij de nieuwe aanbieders ook het geval is. Strörmann: “Het is volstrekt duidelijk dat het een puinhoop wordt als je bij het gunnen van de aanbesteding vooral kijkt wie de goedkoopste aanbieder is. De kwalitéit moet voorop staan.”

U bent hier