h

SP wil meer stembureaus komende raadsverkiezingen

25 november 2009

SP wil meer stembureaus komende raadsverkiezingen

De SP vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk Rotterdammers bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan stemmen. Extra stembureaus in de stad kunnen bijdragen aan een hogere opkomst. De afgelopen verkiezingen was er een extra stembureau bij het Centraal Station en de Erasmus Universiteit. De SP zou het goed vinden als niet alleen universitaire studenten, maar ook HBO- en MBO-studenten op hun school kunnen stemmen. SP-fractievoorzitter Theo Coşkun stelde deze schriftelijke vraag aan het college.

rood potloodEr zijn verschillende clusters van MBO- en HBO-instellingen in de stad (zoals op de Kop van Zuid en rond Coolhaven) waar dagelijks duizenden studenten langskomen en een stembureau prima op z'n plaats zou zijn. Coşkun: “Onderwijsinstellingen kunnen dan extra aandacht besteden aan de verkiezingen, bijvoorbeeld met debatten, en hun studenten oproepen meteen op de school zelf te gaan stemmen.” Als het aantal stemmers op een school niet groot genoeg is om een apart stembureau in te richten, kan duidelijk aangegeven worden waar het dichtstbijzijnde stembureau in de wijk is.

Ook het aantal stembureaus in de buurt van drukke openbaar vervoers-knooppunten is mag wat de SP betreft worden uitgebreid. Bijvoorbeeld met metrostation Beurs en station Prins Alexander. Van het stembureau op Rotterdam Centraal werd de afgelopen verkiezingen immers veel gebruik gemaakt. Coşkun: “We moeten het de mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om hun stem uit te brengen op 3 maart volgend jaar.”

U bent hier