h

SP: Huisbezoek is wat anders dan inval

17 november 2009

SP: Huisbezoek is wat anders dan inval

Op 10 november traden politie en ambtenaren van de dienst DS+V een woning aan de Breitnerstraat binnen voor een controle in het kader van de Woningwet. De bewoner zette een en ander op film op Youtube. Inmiddels heeft de SP contact gehad met de gedupeerde en zijn verhaal geeft aanleiding om aanstaande donderdag vragen te stellen in de gemeenteraad over het optreden van politie en ambtenaren bij controles als deze.

RobocopIn het filmpje is te zien hoe de camera van de bewoner wordt afgepakt als hij de inspectie wil vastleggen. Daarnaast was het de bewoner niet toegestaan om de machtiging tot binnentreding in te zien. Hiermee lijken politie en de ambtenaren zich niet aan het protocol te hebben gehouden dat geldt bij huisbezoeken, dat onder andere stelt dat de bewoner de reden van het bezoek op schrift moet krijgen. Ook wordt in het protocol gesteld dat mensen een bezoek mogen weigeren. SP-raadslid Josine Strörmann: “Er zijn best redenen om huisbezoeken bij mensen af te leggen, maar dan moet er een concrete verdenking zijn. Die moet aan de mensen uitgelegd worden, en bovendien moeten ze op hun rechten gewezen worden.”

In het fragment zijn ook de door de controleurs vernielde deuren te zien. Dat had niet nodig geweest: de bewoner bood aan de reservesleutel even bij de huisbaas om de hoek op te halen. Het protocol huisbezoeken uit 2007 stelt 'interventieteams fungeren als het visitekaartje van de gemeente. Ze dienen zich dan ook als zodanig te gedragen.'. Strörmann: “De deur vernielen was onnodig. Als een bewoner medewerking wil verlenen, dan moet je daar juist gebruik van maken. Ik weet niet wat voor visitekaartje de gemeente hiermee wil afgeven.”

Dezelfde dag was bij het programma Netwerk toevallig ook een Rotterdamse controle op de basisadministratie te zien. In het tv-fragment liep alles geheel volgens de boekjes. Vriendelijke agenten, ambtenaren die rustig de rechten en de regels uitlegden. Strörmann: “Het is niet in de haak als interventies alleen volgens de regels verlopen als er een cameraploeg van een goedbekeken actualiteitenrubriek meeloopt. Waarom mocht de huurder aan de Breitnerstraat niet ook zijn controle filmen?”

SP houdt voet bij stuk: stop de huisbezoeken

U bent hier