h

Buurt Check-Up: In Ridderkerk meer te doen dan in IJsselmonde!

4 november 2009

Buurt Check-Up: In Ridderkerk meer te doen dan in IJsselmonde!

Een goed bezochte Buurt Check-Up in het gebouw van Speeltuinvereniging IJsselmonde aan de geplaagde Koninginneweg. De SP-raadsleden gingen vorige week in gesprek met leden, bewoners en professionals in IJsselmonde.

Parkeerproblemen, bewoners aan de Koninginneweg hebben er genoeg van. De voorzitter van de bewonersorganisatie Koninginneweg lijkt zich er weinig van aan te trekken, hij woont aan de andere kant van de straat waar hele grote bloempotten op de stoep geparkeerd staan. Er is een enorme verkeersdrukte, de bussluis zal het probleem niet oplossen, hulpdiensten hebben moeite ter plaatse te komen. De uitbreiding van de Meester Baarsschool zal de verkeersdrukte in de smalle Koninginneweg niet doen afnemen. Een bewoner:''Het was al een chaos met halen en brengen van kinderen, een onveilige situatie voor ons allemaal''. Ook heeft de straat al vele jaren te kampen met wateroverlast, het gemaal kan het niet aan. De aanwezige bewoners van de Koninginneweg hebben niet het idee dat er naar hen geluisterd wordt, of ze nu bij de deelgemeente of bij de bewonersorganisatie aankloppen.

bewoners Koninginneweg

De woningcorporatie lijkt zijn werk ook niet te doen. De meesten van de aanwezige bewoners van de Koninginneweg hebben koopwoningen maar ze weten dat de huurwoningen in de aangrenzende buurt slecht worden onderhouden. Een bewoner: ''De buurt verpaupert met woningen die tijdelijk verhuurd worden, bewoners krijgen zo geen binding met de buurt''. SP-raadslid Leo de Kleijn vertelt dat problemen opgelost moeten worden in de buurt waar ze zijn en dus niet verplaatsen naar een andere buurt.

Een algemene klacht is dat er in IJsselmonde weinig te doen is, vooral voor de jeugd. Zelfs in de speeltuin ben je niet meer welkom vanaf twaalf jaar. Er is helemaal niets te doen en zeker niet voor die leeftijd. De meeste bewoners gaan naar Ridderkerk om te sporten, zwemmen of om een braderie te bezoeken. Een bewoner: 'In Ridderkerk is meer te doen dan in IJsselmonde!" SP-raadslid Josine Strörmann gekscherend: "En dat is toch wel raar tijdens het Jongerenjaar dat 'Your Ridderkerk' succesvoller is dan het mega jongerenproject Your World''.

bewoners Jachthavengebied

Hierna neemt de strijdbare Chris Steijlen namens de bewoners uit het Jachthavengebied het woord. De problemen met de geplande aanlegplaatsen van de stadsferries en bijkomende verkeersdrukte hebben ze opgelost. Na een stevige strijd hebben ze inspraak over de locaties. Maar nu ze berucht zijn, zowel in de bestuurlijke wereld als bij de RET, volgt een nieuwe strijd. De bus moet terug. Vijf jaar geleden zijn ze hun bus 75 kwijt geraakt die hen onder andere naar winkelcentrum Keizerswaard en Zuidplein bracht. Inmiddels hebben ze een actiegroep van vijfhonderd personen opgebouwd, eenheid maakt macht aldus Chris. Een wijkbusje is geen oplossing. Ze zijn ook al in gesprek de wethouder Verkeer van Ridderkerk (alweer Ridderkerk) om buslijn 141 te wijzigen zodat deze ook stopt in het Jachthavengebeid en rijdt naar zowel de Keizerswaard als Zuidplein. De SP gaat de bewoners ondersteunen en actievoeren voor de terugkeer van de bus. Op naar het stadhuis en de Stadsregio die daarover beslist!

SP-ers in gesprek met IJsselmondenaren

Daarna raken we in gesprek met gastvrouw Ria die samen met haar man sinds mensenheugenis vrijwillig Speeltuin IJsselmonde runt. Dit jaar is de laatste id-er verdwenen. Ria: "Samen is het het bijna niet meer te doen, we zijn niet meer de jongste, en vrijwilligers staan niet in de rij". Vroeger draaide de speeltuin met dertig vrijwilligers en daarna met drie uitstekende id-ers, maar die zijn allemaal wegbezuinigd. Omdat er niets te doen in de buurt is er ook steeds meer overlast zoals vandalisme. Jongeren klimmen 's avonds over het hek om op het terrein te voetballen. De deelgemeente laat de speeltuin ook een beetje links liggen, de speeltoestellen zijn verrot en het zand is nog nooit vervangen. Ook de beheerder van bouwspeeltuin De Maetelinck en de directeur van Buurt en Speeltuin Werk zijn aanwezig en beamen dat onderhoud een groot probleem is. Josine: ''Speeltuinen moeten in actie komen zoals Speeltuin Het Noorden dat gedaan heeft. De deelgemeente sprong bij, de toestellen werden vervangen om aan de Europese normen te voldoen zodat de speeltuin open kon blijven".

U bent hier