Hulp in plaats van rode kaart voor psychiatrische patiënten
Hulp in plaats van rode kaart voor psychiatrische patiënten
Wie woonoverlast veroorzaakt krijgt eerst een waarschuwing, dan een gele kaart en vervolgens een rode, waarna huisuitzetting volgt. Deze kaarten-aanpak, waarover de gemeenteraad vandaag beslist, zal geregeld toegepast gaan worden op mensen met een psychiatrische ziekte: deze mensen kunnen – vaak buiten hun schuld – voor overlast zorgen. De SP wil dat deze groep mensen geholpen wordt, in plaats van uit huis gezet en dient daarvoor tijdens de raadsvergadering vandaag een motie in.
Vandaag bespreekt de gemeenteraad het Actieplan Woonoverlast. Bedoeling is middels het plan de woonoverlast in de stad te beperken en te voorkomen. De SP onderkent dat sommige Rotterdammers onevenredig veel last hebben van hun buren en is er voor dat er maatregelen genomen worden. Maar aan het nu gepresenteerde plan kleven wel een aantal haken en ogen. SP-raadslid Leo de Kleijn: “Mensen met een psychiatrische aandoening kunnen voor overlast zorgen, zonder dat ze dat per se met opzet doen. Deze mensen moeten niet op den duur uit huis gezet worden, zij hebben hulp nodig.”
De laatste decennia is het beleid geweest om mensen met een psychiatrische of psychische aandoening niet meer weg te stoppen in instituten in de bossen, maar om ze zo normaal mogelijk in de wijk te laten wonen. De daarvoor benodigde begeleiding is echter de afgelopen jaren steeds schaarser geworden. De Kleijn: “Het is zuur dat er op deze manier alleen maar verliezers zijn. De buren die eerst overlast ondergaan en de patiënten, die beter verdienen dan op straat te belanden.”
- Zie ook:
- Zorg en welzijn