h

Buurten bij het Praktijkonderwijs

15 oktober 2009

Buurten bij het Praktijkonderwijs

Afgelopen maandag was de SP-fractie te gast bij het Accent Praktijkonderwijs Centrum aan de Vijverhofstraat. De school waar 'anders zijn' normaal is. Kinderen worden niet als dom behandeld omdat ze de cito-toets niet mochten doen en 'helaas' geen startkwalificatie kunnen krijgen maar er wordt anders omgegaan met hun intelligentie. Intelligentie die niet de kans heeft gekregen zich te ontwikkelen of simpelweg omdat ze zo geboren zijn.

cumputerles op de praktijkschool

De SP-ers werden ontvangen door directeur Albert Bosma. Hij vertelde dat de kinderen hier extra aandacht krijgen, meer dan bijvoorbeeld op een ROC. Een hoge ouderparticipatie en intensieve begeleiding door enthousiaste docenten, 37fte op 200 leerlingen, bieden een plek voor deze kinderen. De komst van de Brede School heeft ook een belangrijke sociale rol gespeeld in het succes. De scholieren leren naast basistheorie zoals rekenen, taal en levensbeschouwing creatief bezig te zijn en zich te ontwikkelen in de horeca, zorg, techniek, detailhandel of ict met als resultaat een heuse (eigen) certificering.

De huisvesting is wel een doorn in het oog, te klein wat betreft de eerste en tweede jaars op Vijverhofstraat. De derde tot en met vijfde jaars op de locatie Alkemadestraat hebben wel genoeg ruimte maar niet genoeg om de twee groepen samen te voegen.

kleurenwijzer bekijken op de praktijkschoolDe kinderen gaan graag naar school en er is dan ook nauwelijks verzuim. Volgens Albert Bosma liggen veel problemen toch bij het onderwijs en niet bij de ouders. ''Je moet blij zijn als ouders kritiek hebben en hen met open armen ontvangen, kritiek toont betrokkenheid. Ouders reageren vaak op het onderwijs en niet andersom.''

kookboek van de praktijkschool doorkijkenDe leerlingen zijn onderdeel van het reilen en zeilen van de school, ze doen de klusjes, brengen de koffie rond, helpen mee met opknappen, het is hun school. Ook kregen de SP'ers in groepjes van twee een rondleiding door de leerlingen die vol enthousiasme alle leslokalen, de technieklokaal, ict-ruimte, naaiatelier en de keuken lieten zien. Ze lieten iedereen kennis maken met alle docenten en de opvallend rustige en ijverige scholieren die lekker met hun ding bezig waren. De beste en leukste rondleiding in jaren volgens de SP'ers.

Tenslotte sprak de fractie met de zorgcoördinator meneer Krijn. Zijn werk zit ergens tussen een super conciërge en maatschappelijk werker in. Hij is bijvoorbeeld niet te beroerd om even bij een leerling langs te fietsen als 'ie niet komt opdagen. Hij overlegt met ouders, begeleidt leerlingen individueel (er is geen conforme aanpak) en overlegt met artsen, psychologen en maatschappelijk werkers binnen het zorgteam.

schilderij op praktijkschool Accent

Kortom een prachtige school met gemotiveerd personeel en enthousiaste leerlingen. Maandag 26 oktober is er een expositie van kunstwerken die de scholieren gemaakt hebben. Vanaf 16.00 uur te zien in hun eigen brasserie: Van Onderen! aan de Van Alkemadestraat 7.

praktijkschool Accent

U bent hier