h

Volop actie tegen verhoging AOW-leeftijd

10 september 2009

Volop actie tegen verhoging AOW-leeftijd

Er waren veel bekende SP-gezichten op de bijeenkomst voor vakbondsleden die FNV Vecht voor je Recht precies een week voor Prinsjesdag had georganiseerd. Een dikke honderd mensen lieten zich inspireren door elkaar en door initiatiefnemer en bondsbestuurder Egbert Schellenberg. Het belooft een hete actieherfst te worden.

Schellenberg trapte af door inzicht te geven in de oorzaken van de crisis: een aantal jaren heeft een grote groep kunnen profiteren, terwijl dat nu niet degenen zijn die voor de gevolgen opdraaien. Vervolgens gaf hij een overzicht van de aangekondigde bezuinigingen met als dieptepunt het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Alternatieven voor deze verhoging passeerden ook de revue, zoals het beperken van de hypotheekaftrek.

Daarna gaven een Belgische vakbondscollega van de ABVV uit Antwerpen en Peter Mertens van de PvdA België nog een kijkje in hun keuken om extra motivatie en ideeën op te doen om de crisis te bestrijden en er vooral niet zelf voor op te draaien. Daarbij maakten ze ons een klein beetje jaloers met hun mogelijkheden voor 'brugpensioen' vanaf je 56ste, 'VUT' vanaf je 60ste en 'AOW' vanaf je 65ste.

SP-bestuurslid Lot van Baaren doet een discussiebijdrage

SP-bestuurslid Lot van Baaren droeg ook bij aan de discussie en stelde vooral solidariteit centraal. Van Baaren: “Daarbij is het belangrijk internationaal solidair te blijven omdat de armste landen in de wereld de klappen van de crisis nog harder voelen. Maar ook in eigen land moeten we ervoor zorgen dat jong en oud, autochtoon en allochtoon niet tegen elkaar uitgespeeld worden.”

Een praktisch voorstel was om op de FNV-actiedag 7 oktober met een flinke groep actieve vakbondsleden het middelbaar praktijkonderwijs te bezoeken. Toekomstige collega's – jonge werknemers – moeten tenslotte ook weten dat er alternatieven zijn voor de kabinetsplannen rondom de WAO.

“De kop is eraf en de hete herfst staat voor de deur,” concludeert Van Baaren: “eerst prinsjesdag 15 september, een omsingeling van De Nederlandse Bank op 26 september, het SER-besluit over de AOW op 1 oktober en de actiedag op 7 oktober... en dan denken we ook nog aan een 24-uursstaking later dit jaar. Genoeg aanleiding om niet stil te gaan zitten.”


Omsingel de bank!

Omsingel De Nederlandsche Bank

Op zaterdag 26 september wordt er actie gevoerd in Amsterdam. Tegen het laten opdraaien van gewone mensen voor de crisis door ontslag, loonmatiging of een hogere AOW-leeftijd. En voor het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen: laat de rijken de crisis betalen! Onder andere verschillende FNV-bestuurders en SP-afdelingen ondersteunen de oproep. Verzamelen om 13.00 op het Beursplein in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.laatderijkendecrisisbetalen.nl.


www.65blijft65.nl
www.fnvvechtvoorjerecht.nl

U bent hier