h

Tweede Maasvlakte moet geen tweede Betuwelijn worden

30 juli 2009

Tweede Maasvlakte moet geen tweede Betuwelijn worden

De Rotterdamse haven zal de komende tijd te maken krijgen met enorme overcapaciteit van honderdduizenden containers. En als in 2013 nog eens miljoenen containers op de Tweede Maasvlakte in gebruik worden genomen, neemt die overcapaciteit alleen maar toe. De SP wil via schriftelijke vragen te weten komen of de gemeente Rotterdam voldoende inspeelt op de economische crisis en de gevolgen ervan in de haven.

zeecontainersDe SP heeft altijd grote twijfels gehad over het nut een de noodzaak van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het bedrijfsleven zelf was niet bereid te investeren in de aanleg ervan, waardoor het risico terecht is gekomen bij de overheid en het Havenbedrijf Rotterdam. De SP wil weten of de gemeente een actuele risico-analyse heeft gemaakt voor de exploitatie van de Tweede Maasvlakte bij het uitbreken van de crisis. Ook wil de SP weten wat de gevolgen op langere termijn zijn. SP-raadslid Leo de Kleijn: "Dadelijk hebben we - naast een dure, onrendabele Betuwelijn, waar nog geen trein over rijdt - een duur stuk grond voor de kust liggen waar waar geen schip naartoe vaart."

Ook wil de SP graag weten wat de gevolgen van de crisis op de lange termijn zijn voor de werkgelegenheid in de haven. De Kleijn: "Nu al worden her en der contracten niet verlengd en droogt de hoeveelheid werk op, waardoor tientallen banen op de tocht staan. De crisis is nog maar net begonnen, dus moet er een plan komen voor de toekomst van de haven als geheel."

U bent hier