h

Keti koti '09: samen leven, samen delen

1 juli 2009

Keti koti '09: samen leven, samen delen

Vandaag vierden honderden Surinamers en Antillianen het afschaffen van de slavernij. Actieve Rotterdamse SP'ers mengden zich in het feestgedruis om de krant 'Samen verder' uit te delen en om in gesprek te gaan met de mensen: over het belang van de aandacht voor keti koti en over hoe we samen kunnen werken aan een mooie stad met ruimte voor de diversiteit aan culturen. En... over hoe we hedendaagse vormen van slavernij kunnen uitbannen.

De keti koti-herdenking (op 30 juni) en de feestelijke optocht op 1 juli worden op steeds meer plaatsen in het land gehouden. Een goede zaak, want het is goed dat er ook aandacht is voor deze zwárte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: 300.000 slaven werden van Afrika naar Suriname gebracht en Nederland was het laatste land dat de slavernij uiteindelijk afschafte in 1863.

Maar tijdens de optocht vandaag was er ook ruimte voor gesprek over de problemen waar Surinamers nu tegenaan lopen: de 100-procentscontrole op Schiphol, het AOW-gat en dure tickets naar Paramaribo. Een van de omstanders: "We zouden eens allemaal, tegelijkertijd twee maanden níet naar Suriname moeten vliegen, dát zou ze leren!"

Even leek het erop dat de festiviteiten beperkt zouden blijven tot de optocht. De winkeliersverenigingen van de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg zagen hun vergunning voor het houden van een braderie en optredens niet gehonoreerd. Door tussenkomst van de SP bij de raadscommissie vorige week gingen gemeente en winkeliers opnieuw om de tafel zitten zodat de festiviteiten in iets gewijzigde vorm vandaag gewoon konden doorgaan.

Ook zorgde de SP ervoor dat de ordedienst voorzien was van speciaal voor de dag ontworpen veiligheidshesjes.

Slavernij is niet alleen een historisch probleem. Ook nu nog werken volwassenen én kinderen vaak onder erbarmelijke omstandigheden, zoals in de cacoa-industrie in Afrika of als kindsoldaat. SP-voorzitter Ineke Palm: "Als je demonstreert tegen de slavernij en blij bent dat de ketenen in het verleden ooit zijn verbroken, dan doe je ook een oproep om een eind te maken aan moderne slavernij."

Keti Koti eindfeest

Keti koti-festiviteiten moeten doorgaan
Keti Koti Column van SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel
Tijd voor Nederlandse excuses slavernijverleden
Harry van Bommel herdenkt slavernij met Rotterdamse Surinamers

U bent hier