h

Raad laat Maatwerk-ID'ers vallen

12 juni 2009

Raad laat Maatwerk-ID'ers vallen

ID-werknemers die via bureau Maatwerk aan de slag hadden moeten worden geholpen en die nu toch thuiszitten, krijgen geen WW. Een door SP-raadslid Josine Strörmann ingediende motie die hiertoe opriep kreeg onvoldoende steun.

SP-raadslid Josine StrörmannTwee jaar geleden is besloten dat mensen die via de ID-regeling aan de slag waren opnieuw moesten worden gekeurd om te kijken of ze konden doorstromen naar een reguliere baan. Bureau Maatwerk had hierbij moeten helpen. Ze zouden de mensen voor twee jaar tegen het zelfde salaris in dienst nemen en het 'werk' bestond uit het – onder begeleiding – solliciteren naar een andere baan. Strörmann: “Maatwerk deed niets. In de praktijk zaten de mensen zonder begeleiding thuis. Maatwerk leverde alles behalve maatwerk.”

Het UWV weigert een WW-uitkering omdat in de periode bij Maatwerk geen sprake zou zijn geweest van levering van arbeid. Hierdoor vallen de ex-Maatwerkers onder de – lagere – Wwb-uitkering. Strörmann: “Deze mensen hebben er niet om gevraagd door te stromen van hun ID-baan naar Maatwerk, dat moest van de gemeente. Bovendien heeft Maatwerk vooraf gezegd dat de mensen recht zouden hebben op WW, mocht het vinden van een baan niet lukken.”

Volgens wethouder Schreijer doet hij met een Tascforce om de mensen zo snel mogelijk in werktrajecten te krijgen voldoende. Strörmann: “Ik hoop dat die Taskforce dan beter is dan die om de oud-havenpoolers van de SHB aan de slag te krijgen: daarvan zit nog 90 procent van de mensen thuis. En werktrajecten zijn banen zonder perspectief die je mag doen met behoud van uitkering... népbanen noemen wij SP'ers dat!”

U bent hier