h

Gemeente moet eisen stellen aan steun voor OCNC

23 juni 2009

Gemeente moet eisen stellen aan steun voor OCNC

De SP wil aanstaande donderdag in debat met wethouder Karakus over het vlottrekken van de nieuwbouw in het Wandeloordgebied in Nieuw Crooswijk. Ook de SP wil dat er eindelijk gebouwd gaat worden op de kale zandvlakte, maar heeft veel vragen over de financiële bijdrage van de gemeente en wil bovendien dat de gemeente voorwaarden stelt aan het bouwprogramma en de volgende fases van het masterplan.

SP-raadslid Leo de KleijnDe nieuwbouw van het Wandeloordgebied wordt vlotgetrokken door een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam aan de bouwers. SP-raadslid Leo de Kleijn: “Het is prima dat er eindelijk gebouwd gaat worden op deze schandvlek voor de stad, maar als de gemeente gaat bijleggen in een bouwproject, dan wil ik dat de gemeenteraad over die bedragen beslist. En dan wil ik ook dat de gemeenteraad iets te zeggen heeft over het vervolg van dit enorme sloop- en nieuwbouwplan. Bijvoorbeeld wat voor type woningen er gebouwd gaan worden. Is het wel slim om te slopen en alleen dure woningen terug te bouwen? Stranden we dan niet weer op een kale sloopvlakte?”

De nieuw te bouwen woningen in het Wandeloordgebied blijken in ieder geval niet in trek en die reden van het stilvallen van de bouw lijkt een belangrijker reden dan de juridische procedures en de kredietcrisis. De Kleijn: “Het zou eerlijker zijn toe te geven dat deze woningen niet in trek zijn – zeker niet bij de voormalige bewoners die ze niet kunnen betalen – dan de schuld te geven aan de kredietcrisis en de protesten van de Crooswijkers. Zij hebben niet geprocedeerd voor de lol, maar omdat ze vreesden voor een betaalbaar dak boven hun hoofd in hun wijk.”

De SP vraagt zich dan ook af of de wethouder wel afspraken heeft gemaakt met de Ontwikkelcombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC) over een herziening van het originele masterplan, dat voorziet in de sloop van 1800 betaalbare woningen, te vervangen door grotendeels dure en middeldure koopwoningen woningen.

Tot slot wil De Kleijn weten of het echt de schuld van de kredietcrisis is dat de bouw stilvalt. De Kleijn: “Het is aanlokkelijk de kredietcrisis nu van alles de schuld te geven, maar ik wil weten of dit project vanaf het begin – een paar jaar geleden - wel financieel goed doordacht was.”

SP krijgt gelijk in Nieuw Crooswijk
Masterplan Nieuw Crooswijk moet op de schop

U bent hier