h

Nieuwe locatie uitzetcentrum totaal ongeschikt

26 mei 2009

Nieuwe locatie uitzetcentrum totaal ongeschikt

De nieuwe locatie voor het Uitzetcentrum bij Rotterdam Airport is totaal ongeschikt. Dat stellen de SP en GroenLinks in gezamenlijke schriftelijke vragen. SP en GroenLinks vinden dat mensen die worden vastgezet met de intentie om hen uit te zetten humaan moeten worden gehuisvest. Het nieuw te bouwen uitzetcentrum zal op een afstand van 400 meter komen te staan van de start- en landingsbanen en 200 meter van de taxibaan. Zo'n 60 keer per dag is er sprake van een flinke geluidsbelasting.

UZC RotterdamDe SP en GroenLinks willen van het college weten hoe het zou reageren als er reguliere woningbouw in het gebied zou worden gepland. SP-raadslid Josine Strörmann: “In een deel van het gebied rondom de luchthaven mogen ook geen hoge concentraties mensen werken. Blijkbaar zijn vreemdelingen mensen die je anders mag behandelen dan andere Rotterdammers.”

Blootstelling aan geluid vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid in Nederland. Zowel de Gezondheidsraad in Nederland als de Wereldgezondheidsorganisatie hebben vastgesteld dat een te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving tot gezondheidsproblemen, zoals stress, slaapverstoring en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kan leiden. GroenLinks-raadslid Anneke Verwijs: “Ik wil weten wat voor maatregelen er bij de bouw worden genomen om het aantal decibellen te beperken tot wat normaal in de stad is toegestaan. En ik wil garanties dat de omstandigheden waaronder de mensen er verblijven zeker niet slechter zijn dan in gewone detentiecentra.

In het SBO-magazine van maart/april 2009 staat dat burgemeester Aboutaleb ongelukkig is met de locatie van het UZC. Zeer recentelijk is toch gestart met de bouw. Strörmann en Verwijs zijn helder: "Als Aboutaleb het met ons eens is dat de locatie slecht is, dan moet hij alsnog om de tafel met zijn collega in de Tweede Kamer om naar een alternatieve oplossing te zoeken."

U bent hier