h

Geef krakers Palestinastraat normaal tijd om te verhuizen

28 mei 2009

Geef krakers Palestinastraat normaal tijd om te verhuizen

De bewoners van de panden van de Palestinastraat 78 tot en met 118 hebben - na een uitspraak van de rechter - drie dagen de tijd om hun woningen te verlaten. Dat is veel te kort, vindt ook de SP. Vandaag vraagt zij in de raad of de termijn kan worden verlengd naar de door de krakers gevraagde twee weken.

SP-raadslid Leo de KleijnIn een brandbrief aan de gemeenteraad stellen de bewoners dat drie dagen voor de ontruiming van een dergelijk aantal panden onredelijk en onbillijk is. Het is ook praktisch ondoenlijk om hieraan te voldoen. Daarom vragen de bewoners of de termijn van drie dagen verlengd kan worden tot twee weken. In de uitspraak van de rechter staat dat de huisuitzetting na minimaal drie dagen en maximaal een jaar moet worden uitgevoerd. SP-raadslid Leo de Kleijn: “Het is niet meer dan redelijk deze mensen de kans te geven vervangend onderkomen te vinden. Geef je ze maar drie dagen, dan jaag je ze de dakloosheid in.”

Het blokje woningen aan de Palestinastraat wordt ongeveer twee jaar door krakers bewoond nadat de woningen eerst tijdenlang dichtgetimmerd stonden. De vroegere bewoners - die overigens forse klachten hadden over het onderhoud - waren een voor een uitverhuisd omdat het OBR de woningen wil slopen en vervangen door dure stadswoningen. Na het uitverhuizen werden de panden niet tijdelijk bewoond, maar dichtgetimmerd, totdat de krakers hun intrek namen. De Kleijn: "Het OBR heeft jammerlijk gefaald. De woningen hebben ze laten verloederen, de bewoners lang in onzekerheid gelaten. Vervolgens ging de straat door het dichttimmeren nog verder achteruit. En dan nu met veel tam-tam de problemen die er zijn op het bordje van de krakers schuiven."

Burgemeester Aboutaleb hield vanmiddag voet bij stuk: hij vindt dat de panden binnen drie dagen leeg moeten zijn.

Palestinastraat: Stemmingmaken en uitlokken weblog SP-raadslid Leo de Kleijn

U bent hier