h

Buurten in de horeca van Hillesluis

13 mei 2009

Buurten in de horeca van Hillesluis

Op uitnodiging van Myranda Bruin van coffeeshop 123 in de Slaghekstraat was vorige maand de SP-fractie op werkbezoek bij diverse horeca-ondernemers in de wijk Hillesluis. Het was een gezellige lunch met zowel 'natte' als 'droge' horeca-uitbaters. Hierna maakten ze een wandeling langs verschillende coffeeshops en cafe's die vooral veel problemen hebben met het rookverbod. Sommige buurtcafe's moeten binnenkort hun deuren sluiten wegens een te lage omzet sinds de invoering van het verbod op 1 juli 2008. Twee coffeeshops zouden per 1 juni aanstaande dicht moeten.

123, Hillesluis

In de123 spraken de SP-ers onder andere met een aantal coffeeshophouders. Twee daarvan dreigen de deuren te moeten sluiten op 1 juni aanstaande vanwege het afstandscriterium. Een coffeeshop mag niet in een straal van 250 meter van een middelbare school zitten. Beide coffeeshops houden zich al jaren aan alle geldende voorschriften en de AHOJG-criteria.

123, Hillesluis, in gesprek met bewoners

De AHOJG+-criteria houden in: A=geen affichering, H=geen harddrugs, O= geen overlast, J=geen verkoop aan /aanwezigheid van jeugdigen onder de 18, G=geen verkoop grote hoeveelheden meer dan 5 gram of 500 gram aanwezig + geen verkoop van alcoholhoudende dranken.

wandelen door Hillesluis
De SP fractie op stap met Myranda Bruin van coffeeshop 123

coffeeshop Marakech Hillesluis

Het gaat om coffeeshop 'Marakech' in de Slaghekstraat en de zaak 'Challenger' aan de Hilledijk. Challenger bevindt zich in de buurt van een basisschool. Dit zou een argument zijn om hem te sluiten. Volgens de uitbaters is dit in strijd met het afstandscriterium want dat gaat over middelbare scholen. De andere zaak is coffeeshop Marakech die al vijfentwintig jaar – zonder overlast – op deze plaats gevestigd is. De zaak bevindt zich te dicht bij de uitgang -die twee jaar gelden is gemaakt- van de middelbare school Ibn Ghaldun. De facto gaat het hier om één klaslokaal. Bovendien is deze dependance van de school van zeer tijdelijke aard. Volgens planning hadden gebouw en leerlingen al weg moeten zijn.

Hillesluis, in gesprek met mensen uit de horeca

Bij de lunch waren ook bewoners aanwezig die zeer te spreken waren over de nette horeca in Hillesluis. Er is geen sprake van overlast meenden de meeste bewoners. Volgens een bewoner hebben de horecagelegenheden juist een belangrijke sociale rol in de buurt. Uit cijfers blijkt dat er in omliggende buurten zonder coffeeshops veel meer overlast is.

Hillesluis, praten met buurtbewoners

De SP gaat deze twee gevallen aankaarten in de eerst volgende raadsvergadering. SP-fractie wil dat het college het sluitingsbevel voor beide coffeeshops opheft.

Bekijk het bericht in het ADRD hierover:

U bent hier