h

Liever geld in de knip dan marketing

16 april 2009

Liever geld in de knip dan marketing

Mensen die het absolute minimum aan inkomsten hebben, komen in aanmerking voor langdurigheidstoeslag. Zodra echter hun inkomsten maar een fractie stijgen, verliezen ze dat recht op de bijdrage. De SP wil daarom dat iedereen die 120 procent of minder van het minimum heeft in aanmerking komt voor de toeslag.

stapeltje euro's“Ook Rotterdammers die net wat meer dan het minimum aan inkomsten hebben moeten ook de langdurigheidstoeslag gaan krijgen,” zegt Josine Strörmann, gemeenteraadslid voor de SP. Er wordt vandaag een nieuwe verordening langdurigheidstoeslag in de raad vastgesteld. In die verordening staat dat Rotterdammers die 60 maanden op het absolute minimum zitten de toeslag van maximaal 486 euro gaan krijgen. Die nieuwe verordening moest er komen omdat de gemeenten het uitkeren van deze toeslag over moesten nemen van het Rijk. Dit betekent dan ook dat de hoogte van deze toeslag door de gemeente zelf bepaald mag worden.

“Het beste zou zijn om het minimumloon en dus de uitkering met 20 procent te verhogen,” zegt Strörmann. “Ook met 120 procent van het minimum is het heel moeilijk rondkomen, niet voor niets hebben zoveel Rotterdammers schulden. Maar laten we in elk geval zorgen dat mensen die net wat meer gaan verdienen niet gelijk hun langdurigheidstoeslag verliezen. Ook zij hebben die nog hard nodig.”

Volgens het college kost het 7 miljoen euro per jaar extra om mensen die tot 120 procent van het minimum verdienen ook deze toeslag te geven. De SP wil dit bedrag niet uit het armoedebudget halen: daarvan is de bodem namelijk al aardig in zicht. De SP vraagt het college dan ook in de motie om zelf te komen met een dekking voor de 7 miljoen. Strörmann: “Maar we hebben wel een voorstel: schaf instituten als het Economic Development Board, de International Advisory Board en de Chief Marketing Officer af. Aan die clubs hebben maar weinig Rotterdammers behoefte, en ik weet heel zeker dat er wel veel Rotterdammers behoefte hebben aan extra geld in de knip.”

U bent hier