h

Crisis te lijf!

1 april 2009

Crisis te lijf!

Afgelopen donderdag spraken SP leden actief in bond en/of bedrijf over de recessie onder het motto "de crisis te lijf! onze antwoorden". Precies op hetzelfde moment debatteerde de tweede kamer over het crisispakket van de regering. Over één ding waren de ruim twintig aanwezigen het snel eens: met dit kabinetsbeleid betalen vooral gewone mensen de rekening voor de crisis.

Helaas moest SP tweede kamerlid Sharon Gesthuizen op het laatste moment afzeggen voor de bijeenkomst in verband met het kamerdebat. De inleiding werd verzorgd door Willem Bos, freelance journalist voor onder meer het SP blad de Tribune. Willem gaf aan dat er sprake is van een driedubbele crisis. De zeepbel van de neoliberale economie en de financiele wereld is gebarsten, dat gebeurde gelijktijdig met het inzetten van een 'normale' recessie en daarbovenop komt de klimaatcrisis.

De crisis te lijf

Agnes Kant benadrukte eerder ook in de tweede kamer de noodzaak van structurele veranderingen: "Deze crisis is een systeemcrisis, de praktijk toont aan dat het ongeremde kapitalisme wereldwijd tot drama's leidt. Het is dus geen kwestie van een noodverband leggen en dan weer doorgaan. De politiek moet lessen trekken. Er zullen fundamentele veranderingen moeten komen. De economie zal democratischer moeten worden bestuurd en gecontroleerd, met meer zeggenschap voor werknemers en minder aandeelhoudersmacht. We moeten echt naar een nieuwe koers, anders zullen we snel weer op weg zijn naar de volgende crisis."

Willem Bos

In de discussie gaven de aanwezigen aan dat het belangrijk is om juist nu naar de mensen toe te gaan met de antwoorden van de SP op de crisis. Binnenkort verschijnt het volgende nummer van Solidair, de bedrijvenkrant van de SP, die in het Rijnmond gebied verspreid zal worden bij bedrijven en in kantines.

Om ervoor te zorgen dat gewone werknemers en uitkeringsgerechtigden niet de dupe worden van de crisis maatregelen, is het nodig dat er een brede actie komt. Om te beginnen tegen het plan van de regering om de AOW leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Aan het slot van de nuttige en inspirerende discussie werden de aanwezigen opgeroepen om de werknemers bij TNT post te steunen in hun strijd voor werkgelegenheid en tegen loonsverlaging.

U bent hier