h

Buurt Check-Up: "Wacht niet op de politiek"

1 april 2009

Buurt Check-Up: "Wacht niet op de politiek"

Een bonte verzameling bewoners uit Kralingen en Crooswijk kwam afgelopen dinsdagavond naar restaurant Fideel aan de Goudse Rijweg. Daar organiseerde de SP-fractie de eerste Buurt Check-Up, onderdeel van Buurten in de Wijken. De SP-raadsleden laten zich steeds in verschillende wijken bijpraten en willen weten wat er sinds hun laatste bezoek is verbeterd of verslechterd.

Buurt Check Up publiek

Vele bekende gezichten die de fractie al eerder had ontmoet tijdens de bezoekjes van Buurten in de Wijken werden gespot. Zoals Stien Weygerste uit Oud-Crooswijk die zich inzet voor de buurt met name voor de kinderen, Menno Janssen van de Federatie Bewonersorganisaties Nieuw Crooswijk die strijdt tegen de verdere sloop van de buurt, bewoners van Jaffa in Kralingen-West, verenigd in Jaffa Forever, die zich, zoals meneer Leeuwang, verzet tegen de geplande sloop van hun betaalbare woningen. Verder bewoners uit de Palestinastraat, Henk Kooij van het ouderinitiatief van de Arentschool voor een gemengde school, Agnes Verweij van RIA (Rotterdam in Actie) en cultureel kraakpand De Fabriek, SP-oudgediende Jan Schot, die nog steeds actief is voor de bewonersorganisatie maar bijvoorbeeld ook Ron van Gelder van Woonstad.

Buurt Check Up _ SP-raadsleden beantwoorden vragen

Een van de belangrijkste onderwerpen was toch wel de sloop van de Jaffa-buurt waar de geschiedenis van Nieuw-Crooswijk zich lijkt te herhalen. In de Klankbordgroep, waar meneer Leeuwang inzit, wordt hij niets wijzer over de plannen van Woonstad. Onderdeel van de plannen in Jaffa is ook de uitbreiding van de Arentschool naar een brede school en/of multifunctionele accomodatie aan het Berkelplein. Iets waar de bewoners van Jaffa nog vraagtekens bij plaatsten. SP-raadslid Leo de Kleijn benadrukte dat er gewerkt moet worden aan een win-win situatie. Na het verdwijnen van buurthuis De Lampion is er in Jaffa weer behoefte aan een ruimte voor de buurt. De bewoners van Jaffa en de Arentschool beloofden met elkaar in gesprek te gaan. Ron van Gelder van Woonstad gaf toe dat ze een half jaar niets hebben gedaan en er nog geen duidelijke plannen zijn voor Jaffa en zijn bewoners.

Buurt Check Up Manon vertelt over de Palestinastraat Ook werd er gesproken over de laatste media-berichten over de Palestinastraat omdat krakers daar voor overlast zouden zorgen. De problemen zijn erg opgeblazen waarschijnlijk door iemand van Leefbaar Rotterdam volgens Agnes. Een leuke anekdote was dat het tv-programma 'Eigen Huis en Tuin' in dezelfde week opnames kwam maken in de Palestinastraat omdat het daar zo gezellig is.

Het grootse probleem is volgens de meeste bewoners dat er niet naar hen geluisterd wordt. Alles word door ambtenaren en projectbureau's achter tekentafels bedacht zonder de bewoners te betrekken. Woningcorporaties zijn er al lang niet meer voor de bewoners, ze gaan voor de winst. Ook bij deelgemeente vinden veel bewoners weinig steun als het om hun belangen gaat. Een bewoner vatte het puntig samen: “Als woningcorporaties politieke partijen waren geweest zouden ze allemaal 0 zetels halen.”

“Vroeger was dat wel anders,” vertelt Jan Schot, “en als het niet naar ons zin was dan gingen we de straat op, maar de actiebereidheid is niet meer zo groot. Je moet niet wachten op een politieke partij. Je moet het zelf afdwingen.” Stien beaamde dat: “In de jaren '70 hoefde je maar met je vingers te knippen en het hele Schuttersveld stond vol. Op corporaties en ambtenaren moet je ook niet wachten, je moet het zelf doen samen met de bewoners.”

SP-fractievoorzitter Theo Coskun riep iedereen op vooral te blijven vertellen wat er mis gaat in de buurt en te blijven komen met ideeën om de buurt en de stad beter te maken, zeker met het oog op de raadsverkiezingen van 2010.

Buurt Check Up - Theo in gesprek met Jan en Stien

Met een drankje werd er nagepraat met de raadsleden. De meesten actieve bewoners uit  verschillende buurten kenden elkaar niet dus was de avond een mooie gelegenheid kennis te maken. Bewonerscommissie Jaffa Forever (in oprichting) gaat zich aansluiten bij huisvestings-actiegroep RIA.

U bent hier