h

Wijkaanpak: meer van hetzelfde werkt niet!

9 februari 2009

Wijkaanpak: meer van hetzelfde werkt niet!

De Rotterdamse SP-fractie zet grote vraagtekens bij de lijst van twintig 'grootste probleemwijken' van Nederland. Met de criteria die voor deze lijst gebruikt zijn lijkt het alsof een hoog percentage sociale huurwoningen of een gemiddeld wat lager inkomen per definitie zou moeten leiden tot een slechte wijk. Zo worden de betrokken wijken en bewoners gestigmatiseerd en krijgen de schuld van falend beleid. Uit de eerste reacties van veel bewoners blijkt dat veel Rotterdammers zich niet herkennen in het beeld dat van hun eigen wijk geschetst wordt.

SP-raadslid Leo de Kleijn SP raadslid Leo de Kleijn denkt dat 'meer van hetzelfde' in de aanpak van de Rotterdamse achterstandswijken niet zal werken. De Kleijn: “Het beleid in Rotterdam bestaat al jaren voor een groot deel uit het vervangen van sociale huurwoningen door dure en middeldure koopwoningen. Als je dat nog eens versneld doorvoert krijg je een groter waterbed-effect. Mensen met een laag inkomen moeten dan vertrekken naar één van de naburige wijken. Dik kans dat die wijken dan over een jaar of tien in de top twintig staan.”

Volgens de Kleijn wordt steeds duidelijker dat de fundamentele problemen in de wijken onvoldoende worden opgelost. “De corporaties en de gemeente Rotterdam zouden zich moeten schamen dat een groot deel van de voorraad aan betaalbare huurwoningen er zo slecht voorstaat. Het hoeft geen probleem te zijn als het overgrote deel van de woningen in een wijk bestaat uit sociale huurwoningen. Dat wordt het wel als er onvoldoende geïnvesteerd wordt in onderhoud, renovatie en de kwaliteit van de woningvoorraad.”

De SP wil af van een beleid dat problemen en mensen verplaatst in plaats van oplost. De Kleijn: “In plaats van kritisch te kijken naar de effecten van het eigen beleid, krijgen mensen zonder werk of met een laag inkomen de schuld van de problemen. Maar als je die mensen verplaatst van de ene naar de andere wijk heb je netto nog niks opgelost. Het echte probleem is een gebrek aan inkomen, aan opleiding en aan werk. Het Rotterdamse stadsbestuur moet wat mij betreft aan bak om ervoor te zorgen dat het wettelijk minimumloon met tien procent omhoog gaat, dat er meer geld komt voor stimulering van de wijk-economie en vooral goed beroepsonderwijs.”

De SP fractie zal de lijst van twintig achterstandswijken en de reactie van het college komende donderdag in de gemeenteraad aan de orde stellen. De Kleijn: “De afgelopen periode kregen we steeds van het college succesverhalen te horen over het Pact op Zuid en de aanpak van de Vogelaarwijken. Nu roepen dat het een kwestie is van meer geld is ongeloofwaardig. Als de problemen groter zijn dan gedacht, moet er wat de SP betreft een nieuw debat komen over de effectiviteit van het beleid.”

U bent hier