h

Solidair bij en met TNT-personeel

1 februari 2009

Solidair bij en met TNT-personeel

Donderdagmiddag 29 januari gingen SP'ers op bezoek bij TNT aan de Terbregseweg. Ze deelden Solidair-kranten (PDF) uit, en een flyer om het personeel een hart onder de riem te steken. Er is zwaar weer op komst voor de TNT-medewerkers. De directie dreigt met 11.000 ontslagen als het personeel niet drastisch loon inlevert (15 tot 18 procent) en meewerkt aan een reorganisatie. Als ze dat wel doen, gaan er 'maar' 7000 mensen uit.

Dat inleveren van loon geldt alleen voor personeel in de laagste vier loonschalen, dus tot ongeveer 2050 euro bruto. Het middenmanagement en daarboven wordt niet in deze maatregel meegenomen. Dit alles onder auspiciën van TNT topman Peter Bakker: inderdaad, die van de commissie-Bakker over het ontslagrecht. En die in 2007 na het openbaar worden van zijn eigen loonsverhoging van 42% daar wat vanaf deed, maar nog steeds miljoenen per jaar overhoudt.

Het opengooien van de postmarkt was niet de keus van de SP. En ook niet van het TNT-personeel. Post en postkantoren zijn publieke dienstverlening, en moeten net als openbaar vervoer en energie goed geregeld zijn. De SP vindt dat mensen die daar werken ook behoorlijk betaald moeten worden. Niet op stukloon en ver onder het minimumloon - want dat gebeurt als we de directies van de postbedrijven TNT, Sandd en Selekt Mail hun gang laten gaan. De SP steunt daarom het verzet van de TNT-medewerkers tegen de neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwaarden en de liberalisering van de postmarkt.

RedDePostbode.nl
Solidair, de bedrijvenkrant van de SP (PDF)

U bent hier