h

Buurten in de Wijken: Buurten op Noordereiland

8 december 2008

Buurten in de Wijken: Buurten op Noordereiland

Eindelijk was het Noordereiland aan de beurt, de SP-fractie ging buurten op dat mooie eilandje in de Maas met een roemrucht havenverleden. Het eiland hoorde vroeger nog officieel bij het centrum van Rotterdam, nu is het ingedeeld bij de deelgemeente Feijenoord. De meeste Noordereilanders denken daar anders over, de meesten hebben meer met noord dan met zuid. Volgens hen is Noordereiland, of 'ons eiland', het centrum van de stad met zijn eigen Central Park ofwel centaal perkje; het Jan Eleveld. Nog wel, want het Jan Eleveld dreigt bebouwd te worden.

Niet als als het aan de leden van Bewonersvereniging Noordereiland (BVN) ligt. Zij willen het park, 'Ons Park', groen houden. De SP-raadsleden spraken met de bewoners. Niet alleen over het Jan Eleveld maar ook over de extra brug die het eiland moet verbinden met het Entrepotgebied. De eilanders vrezen verkeersoverlast en luchtvervuiling. Deze plannen maken deel uit van de conceptvisie 'De Kop van Feijenoord'. De BVN heeft uitzonderlijk zijn best moeten doen invloed uit te oefenen en kritiek te kunnen leveren op de deelgemeenteplannen die weinig opleveren voor het eiland zelf.

De SP-fractie maakte met de actieve bewoners Lizette en Gerda een rondje op het eiland.

In het Koopvaardijhof, de kop van Noordereiland
In het Koopvaardijhof, de kop van Noordereiland

De kastanjes aan het Jan Eleveld
De kastanjes aan het Jan Eleveld

Het nu nog groene Jan Eleveld
Het nu nog groene Jan Eleveld

Burgemeester Hoffmanplein. Helaas is de verlichting van het beeld al jaren stuk.
Burgemeester Hoffmanplein. Helaas is de verlichting van het beeld al jaren stuk.

SP-lid Esther Zwaan ging de hele dag mee op pad. Zij woont boven de enige supermarkt, de SPAR in de Van der Takstaat aan het Burgemeester Hoffmanplein. Zij heeft samen met deze winkeliers, de politie en andere buurtbewoners de overlast (stelen en intimidatie) van een groepje jongeren weten terug te dringen. Door de jongeren aan te spreken, door zowel bewoners als politie en in gesprek te gaan met de ouders. Dat heeft een half jaartje geholpen. Helaas gaat het nu al weer wat minder. Tijd om opnieuw actie te ondernemen.

Leo in gesprek met een bewoner aan de Maaskade
Leo in gesprek met een bewoner aan de Maaskade

Josine in gesprek met bevlogen jongerenwerker Sibel Samur over de jongeren in de buurt.
Josine in gesprek met bevlogen jongerenwerker Sibel Samur over de jongeren in de buurt.

Josine en Theo in gesprek met Joe Cillen over zijn vele mooie plannen voor het eiland in zijn Gallery aan de Maaskade.
Josine en Theo in gesprek met Joe Cillen over zijn vele mooie plannen voor het eiland in zijn Gallery aan de Maaskade.

De SP-ers konden bij Joe Cillen inchecken als passagiers op het Motorschip Noordereiland. SP-lid en eilander Esther kon zich inschrijven als bemanningslid. Bij dit project van Joe wordt het eiland als een schip ervaren, waar allerlei gezamenlijke activiteiten op plaats vinden. Want zitten ze immers niet allemaal in hetzelfde schuitje? www.noordereiland.org

De motorkamer van het Motorschip Noordereiland (een muurschildering op het eiland)
De machinekamer van het Motorschip Noordereiland (een muurschildering op het eiland)

De fractie ontmoette ook SP-lid Adam Issa Sunna die ons in contact bracht met de uitbaatster van 't Noordereiland winkeltje. Zij was er niet zo blij mee dat de grote evenementen verdwijnen van het Noordereiland. Vooral Camping Rotterdam was gezellig en goed voor de omzet.

Op Buurtavontuur op Noordeiland
Op Buurtavontuur op Noordeiland

Veel andere bewoners zijn wel blij dat de Bavaria City Races het eiland niet meer aandoet. Dit werd vernomen tijdens het Buurtavontuur 's avonds. Ook was er veel steun om het Eleveld-parkje groen te houden. De wijkagent mocht volgens enkele bewoners zijn gezicht wel eens wat vaker laten zien, ook al wist iedereen dat hij het in zijn eentje veel te druk heeft.

U bent hier