h

Maak vreemdelingendetentie menselijk

7 november 2008

Maak vreemdelingendetentie menselijk

Onlangs kondigde staatssecretaris van Justitie Albayrak aan te gaan onderzoeken welke verbeteringen doorgevoerd kunnen worden in het detentiebeleid dat geldt voor uitzetcentra. Zij doet dit naar aanleiding van prima aanbevelingen van Amnesty International en de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. De SP bezocht het uitzetcentrum in Rotterdam vele malen en daarom is het voor de SP al duidelijk dat er direct verbeteringen moeten plaatsvinden om het verblijf in de uitzetcentra te vermenselijken.

Onderzocht wordt hoe het regime in de detentieruimtes verbeterd kan worden en de dagbesteding verruimd. Bijvoorbeeld door een langer verblijf buiten de cel mogelijk te maken, de toegang tot sport en bibliotheek te verruimen, de bezoekregeling te verruimen en vrije toegang tot de luchtplaats te verschaffen. Waar gezinnen met minderjarige kinderen verblijven, moeten de ruimtes veel kindvriendelijker worden. Ook moeten er in de centra juridische loketten met frequente spreekuren komen, zodat de rechtsbescherming van de gedetineerden beter gewaarborgd is dan nu.

SP-raadslid Josine StrörmannSP-raadslid Josine Strörmann: “Wat de SP betreft hoort geen kind in de cel thuis, maar de staatsecretaris zet een stap in de goede richting. Wat ons betreft sluiten we het detentiecentrum in Rotterdam. Zo’n onderzoek lijkt me overbodig en vertraagt de invoering van de verbeteringen alleen maar. Na onderzoek hier in het detentiecentrum op Rotterdam Airport is voor de SP de noodzaak voor verbetering van de omstandigheden wel duidelijk. Ik heb het college dan ook gevraagd of zij van plan zijn een aantal van de suggesties van Amnesty en de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming direct toe te passen op het uitzetcentrum op Rotterdam Airport.”

Wake bij het uitzetcentrum op Rotterdam Airport

Elke eerste zondag van de maand vindt er bij het uitzetcentrum op Rotterdam Airport een wake plaats om aandacht te vragen voor de mensonterende omstandigheden waaronder uitgeprocedeerde asielzoekers op hun terugkeer moeten wachten. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 7 december van 19.00 tot 20.00 uur.

U bent hier