h

Palestijnse olijfolie welkom in Rotterdam

30 oktober 2008

Palestijnse olijfolie welkom in Rotterdam

Onlangs is de eerste lading flessen biologische Fairtrade olijfolie uit Jenin, gelegen in Palestijns gebied, in Rotterdam gearriveerd. Een delegatie van het initiatief ‘Rotterdam voor Gaza’ opende afgelopen vrijdag in de Gimsel aan de Groene Passage feestelijk het schap met de eerste flessen.

Schap Palestijnse olijfolie feestelijk geopend

De delegatie bestond uit SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen, PvdA-raadslid Mohammed Talbi, GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs, SP-bestuurslid Lot van Baaren en vertegenwoordigster van de werknemersbelangen Laila Sha’ar namens de Palestijnse vakbond PGFTU. De delegatie hoopt dat de flessen olijfolie een eerste opstapje zijn naar groeiende handel met de Palestijnse gebieden: zij worden in hun im- en export belemmerd door de Israëlische regering. Dit heeft tot gevolg dat er in de Palestijnse gebieden hoge werkloosheid en grote armoede heerst. Met name in de Gazastrook zijn de problemen het grootst.

Onlangs is het initiatief ‘Rotterdam voor Gaza’ gelanceerd. Dit initiatief, dat wordt gesteund door onder andere de SP, GroenLinks, een aantal PvdA-raadsleden, Een Ander Joods Geluid en diverse Palestijnse organisaties, heeft tot doel het steunen van de mensen in de Gazastrook vanuit de stad Rotterdam. Zo zouden Rotterdamse ziekenhuizen hun broeders en zusters daar kunnen helpen en een dienst als gemeentewerken zou kunnen helpen bij het opbouwen van infrastructuur. Het ondersteunen van projecten om de lokale bedrijvigheid weer op poten te zetten, zou ook een voorbeeld kunnen zijn.

Meer over het initiatief 'Rotterdam voor Gaza'
De website van Canaan, producent van de olijfolie

U bent hier