h

Platform Heliniet: geen helihaven in de Esch

15 september 2008

Platform Heliniet: geen helihaven in de Esch

platform Heliniet biedt handtekeningen aan tegen aanleg helihaven

Afgelopen donderdag bood platform Heliniet honderden handtekeningen aan tegen de aanleg van een helikopterplatform in de wijk De Esch. Dat gebeurde tijdens een speciaal georganiseerde expertmeeting over dit onderwerp op het stadhuis.

Tijdens de expertmeeting voerden diverse deskundigen het woord over de gevolgen die een helikopterplatform, aangevraagd door het commerciële bedrijf Helinet, aan de Schaardijk zou hebben. Aanwezige raadsleden konden vragen stellen alvorens een besluit te nemen. Namens de bewoners van diverse omliggende deelgemeentes, verenigd in het platform Heliniet, voerde Sjerp Noorda het woord.

Hij zette uiteen dat de bewoners onevenredig veel overlast van lawaai zouden ondervinden als er zo'n twintig vluchten per dag over zouden vliegen. Daarnaast zou een luisterproef – zodat de bewoners zelf zouden kunnen oordelen over de herrie – uitgevoerd zijn bij een windrichting die zelden in Nederland voorkomt: dat vertekent de resultaten.

Ook maakte Noorda zich druk over de extra vervuiling aan fijn stof die de helikopters gaan veroorzaken. Dit bovenop de vervuiling die de A16 al met zich meebracht. De inspreker van het Rotterdams Milieucentrum, Isolde van Overbeek, bevestigde deze bezwaren.

Het ergsts wond hij zich op over het feit dat de bewoners nauwelijks geïnformeerd waren over de komst van het platform. Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, waar het platform komt te liggen, vond het blijkbaar niet nodig. Deelgemeente Prins-Alexander wees de bewoners terug naar Kralingen en in de wijk Feijenoord, waar de helikopters ook deels overheen zou moeten gaan vliegen, weet men helemaal van niets. Blijkbaar is het niet nodig om bij dergelijke ingrijpende beslissingen draagvlak onder de bevolking te krijgen.

Om de zorgen van de bewoners kracht bij te zetten, overhandigde Noorda aan het eind van zijn betoog honderden handtekeningen voor wethouder Harbers.

De beslissing over de aanleg van het heliplatform aan de Schaardijk valt samen met een voorstel van de provincie Zuid-Holland om per regio slechts één helikopterhaven aan te leggen. Op deze haven zouden dan plaats zijn voor zowel de de trauma- en politiehelikopters als voor commerciële bedrijven als Helinet. Raadslid Leo de Kleijn stelde voor pas te beslissen over het platform aan de Schaardijk nadat er grondig gesproken was over de plannen van de Provincie.

Stop wildgroei helihavens (uit de provincie)

U bent hier