h

Exit EXIT?

23 september 2008

Exit EXIT?

Muziekpodium EXIT aan de Mauritsstraat in Rotterdam wordt in haar voortbestaan bedreigd. De afgelopen drie jaar heeft EXIT ongeveer een derde van de aangevraagde subsidie, 15.000 in plaats van 40.000 euro per jaar, ontvangen van de Dienst Kunst en Cultuur. Die jaren heeft de EXIT zelf veel geïnvesteerd en hebben de culturele ondernemers zichzelf bewezen. Zonder een nachtvergunning en met de huidige subsidie is het dit jaar nog exit EXIT. De SP-fractie wil dit aanstaande woensdag samen met D66 op de agenda zetten van de commissie Cultuur (JOC). Ook organiseert comité 'Red de EXIT' een benefiet.

De EXIT, een eerbetoon aan het beroemde podium ’Eksit’ uit de jaren’80, is ontstaan vanuit idealisme en voorziet in een behoefte van veel jonge, veelbelovende, voornamelijk Rotterdamse muzikanten. Getuige de vele reacties van publiek en artiesten mag een dergelijk podium niet verdwijnen uit een stad als Rotterdam. De EXIT, met zijn laagdrempelige karakter en diverse programmering, wordt door programmeurs van andere podia gezien als een radar in de muziekwereld van Rotterdam en omgeving. Bands beginnen bij EXIT, stromen daarna vaak door naar Rotown of Waterfront en kunnen zo uitgroeien tot een volwaardige band voor grote zalen als Watt en andere grote podia in het land.

Band_in_poppodium_EXIT

In het weekend van 27 en 28 september wordt er een benefiet georganiseerd in de EXIT. Het hele weekend zullen er vele bands, artiesten en radiomakers, die hun voetsporen in de Exit hebben verdiend, belangeloos meewerken aan het actieweekend. Enkele namen die reeds zijn bevestigd: Clayborn, Nine Volt, Arthur Ebeling, Ron Miller, dj Okkie, dj Daan, Traktor, Crowjane, Joris Lutz, de Woorddansers, Mark Lotterman, Noodweer en Hausmagger.
Het actieweekend begint op de zaterdagmiddag om 15.00 uur met explosieve poetry-optredens die opgevolgd worden door de bands. Hierna volgt er een pyama party, mensen die een slaapzak en matje meenemen kunnen blijven slapen en worden zondag wakker gezongen door Jop Dylan. Na het optreden van nog meer bands worden om 16.00 uur de vele handtekeningen en steunbetuigingen uitgereikt aan SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen. Hij is ook vice-voorzitter van de commissie Cultuur en draagt de actie een warm hart toe.
Het hele weekend wordt gepresenteerd door Menno Smit. De toegang bedraagt tien euro voor een passe-partout. Comité Red de EXIT wil laten zien dat EXIT een brede achterban heeft en heel belangrijk is voor de Rotterdamse muziekscene.

Zet hier je handtekening voor het behoud van de EXIT

U bent hier