h

Maak diefstal havenpensioenen ongedaan!

4 juni 2008

Maak diefstal havenpensioenen ongedaan!

Honderden havenwerkers en gepensioneerden liepen woensdagmorgen in een tocht over de Erasmusbrug naar de Rechtbank op de Kop van Zuid. Daar worden vandaag getuigen gehoord in een juridische procedure die de werknemers zijn gestart om hun pensioenrechten af te dwingen. Ook in de haven lag het werk korte tijd stil. Aegon en Optas houden ruim 700 miljoen euro pensioengeld van de havenarbeiders achter. De SP, waaronder Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt, was bij de actie aanwezig om de havenwerkers te steunen.

Het pensioenfonds in de havens is geruime tijd geleden geprivatiseerd en ondergebracht bij de pensioenverzekeraar Optas. Optas had ruim 700 miljoen euro 'beklemd vermogen' in kas voor de inflatiecorrectie van de pensioenen. Aegon heeft Optas voor 1,3 miljard euro overgenomen, inclusief dat 'beklemd vermogen'. Nu wil de verzekeraar met de opbrengst van de overname kunst aankopen, in plaats van het geld te besteden aan verbetering van de pensioenen. Havenwerkers, de internationale vakbonden en zelfs een meerderheid in de politiek vinden dat het geld aan de pensioenen van de havenarbeiders besteed moet worden.

De SP steunt de strijd van de werknemers en de bonden voor een fatsoenlijk pensioen van harte. Paul Ulenbelt: 'Wat Aegon doet is witte-boordencriminaliteit van de eerste orde. Door een schimmig spel tussen Aegon en Optas zijn havenarbeiders beroofd van hun pensioenrechten. Nu dreigt dat geld uitgegeven te worden aan Picasso’s in plaats van aan de mensen die er tientallen jaren hard voor gewerkt hebben.' Als verzekeraar Aegon blijft weigeren de pensioenen van 60.000 havenarbeiders mee te laten stijgen met de prijzen, zal de SP een initiatiefwet indienen om dit af te dwingen.

Protest voor behoud havenpensioen (10-09-2007)
www.havenpensioen.nl

U bent hier